Kaksi ihmistä helikopterin korjausta suorittamassa.

AN1

Lentokonehuolto

Ammattinäytöksen tehtävät perustuvat lentokoneasennuksen perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimike on lentokoneasentaja.

Lentokoneasentaja vastaa lentämisen teknisestä turvallisuudesta ja huoltaa sekä korjaa lentokoneita. Työssä sinulta edellytetään ehdotonta luotettavuutta, järjestelmällisyyttä ja vastuuntuntoa sekä erinomaista psyykkistä ja fyysistä kuntoa. Lentokoneasentajana sitoudut tärkeään työhösi sataprosenttisesti, osaat hyvin englantia ja ilmailuteknologian nopea kehitys haastaa jatkuvaan uuden oppimiseen. 

Lentokoneasentajan toimenkuvaan kuuluvat ilma-alusten määräaikais- ja käyttöhuollot, tarkastukset, laitevaihdot, muutostyöt sekä vikakorjaukset. Lentokoneasentaja voi osallistua myös lentokoneen tai sen laitteiden valmistamiseen.

Lentokoneasentajat työllistyvät esimerkiksi lentoyhtiöiden, huoltoyritysten, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen palvelukseen.

Taitaja 2024

Lentokonehuoltolajin ammattinäytös järjestetään Kuopio-hallilla.

Kuopio-halli: Opistotie 4, 70200 Kuopio

Yleiskuvaus kilpailulajista

Lentokonehuollon tehtävä on varmistaa koneiden ja niiden järjestelmien moitteeton toiminta. Kilpailijat tähtäävät taitavuudellaan ja osaamisellaan kansainvälisiin ammattitaidon maailman mestaruuskilpailuihin. Kilpailualueen laidalta pääsee seuraamaan, kun kilpailijat osoittavat osaamistaan ja varmistavat lentoturvallisuuden omalla ammattitaidollaan. 

Kolmen kilpailupäivän aikana päästään seuraamaan erilaisia ilma-alusten tarkastustehtäviä, moottorin boroskooppausta, sähkötöitä ja komposiittirakenteiden vauriokorjausten eri vaiheita. 

Näillä tehtävillä harjoitellaan WorldSkills2024 Lyon kilpailuun ja tehtävissä nähdään kansainvälisiä osallistujia. Tehtävä on samalla painetesti kohti ammattitaidon maailman mestaruutta. 

Kilpailun seuraaminen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä, kuinka huippuammattilaiset työskentelevät tarkasti ja ammattitaitoisesti lentoturvallisuuden varmistamiseksi. Kilpailualueella meistä jokainen pääsee myös itse kokeilemaan, millaista työtä lentokoneiden huoltaminen on.

Osaamis­vaatimukset

Opiskelijat tekevät vaativia huolto- ja tarkastustehtäviä lentokoneelle tai lentokoneen osille. 

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit