Sähköasentaja asentaa robottia.

602

Elektroniikka ja robotiikka

Tämän lajin tehtävät perustuvat tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon. Ammattinimike on elektroniikka-asentaja.

Elektroniikka-asentaja osaa tehdä elektroniikka-asennuksiin liittyviä asennus-, testaus- ja huoltotöitä. Hän osaa käsitellä oikein elektroniikka-asennuksissa tarvittavia komponentteja ja materiaaleja sekä käyttää tarvittavia työ- ja mittavälineitä.

Finaali

Taitaja2024 Kuopio -tapahtuman elektroniikka ja robotiikka -lajin finaali järjestetään Kuopio-hallilla.

Kuopio-halli: Opistotie 4, 70200 Kuopio

Yleiskuvaus kilpailulajista

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa elektroniikkaa on kaikkialla. Ilman sitä yhteiskunta ei toimi. Robotteja, autoja, lentokoneita, maatalous- ja metsäkoneita, kannettavia viestintävälineitä ja kodinkoneita ohjataan ja hallitaan elektroniikan ydintekniikkaa olevien mikroprosessorien ja niiden ohjelmistojen avulla. Tätä mikrosiruihin perustuvaa kokonaisuutta kutsutaan sulautetuiksi järjestelmiksi. Myös teollisuuden tuotantoprosessit ovat usein elektroniikkaohjattuja.

Elektroniikan suuntaavat opinnot tai osaamisalan suorittanut elektroniikka-asentaja osaa tehdä elektroniikkatuotantoon ja siihen erityisesti kuuluvaan protovalmistusvaiheeseen liittyviä elektroniikkalaitteen rakennesuunnittelu-, kokoonpano-, ohjelmointi-, ja testaustöitä. Hän osaa käsitellä oikein elektroniikka-asennuksissa tarvittavia komponentteja ja materiaaleja sekä käyttää tarvittavia työ- ja mittavälineitä.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Taitaja-kilpailun tarkemmat osaamisvaatimukset löytyvät elektroniikka-asentajien tutkinnon osista ”elektroniikka-asennukset” sekä ”sulautetun järjestelmän toteuttaminen”.

Näitä käytännön osaamisalueita ovat pienimuotoisen elektroniikkapiirin mitoitus ja mittaaminen, ohjelmointiympäristön käyttöönotto ja sulautetun järjestelmän ohjelmointi jollain yleisesti käytössä olevalla ohjelmointikielellä, sekä elektronisen laitteen rakentaminen IPC-standardien mukaisesti käyttäen protorakentamisessa yleisesti käytössä olevia työmetodeja muistaen työturvallisuuden kaikilla osa-alueilla.

Tehtäväpankki

Löydät lajin menneiden Taitaja-tapahtumien tehtävät Skills Finlandin Taitaja-tehtäväpankista.

Lajiohjausryhmä

  • Keijo Salonen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Jukka Jokinen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Jyrki Louhi, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Petri Koskinen, Kouvolan ammattiopisto Eduko
  • Jari Koskinen, Kouvolan ammattiopisto Eduko
  • Tomi Ahokas, Opetushallitus
  • Tommi Sirén, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit