Mikä on Taitaja?

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Ensimmäinen Taitaja-kilpailu on järjestetty vuonna 1988. Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

Kilpailussa osa lajeista on erityistä tukea tarvitseville osaajille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja ja joissain lajeissa myös kansainväliset kilpailijat pääsevät näyttämään osaamistaan. Taitaja-finaalissa kilpailee kussakin lajissa kahdeksan kilpailijaa, jotka ovat valikoituneet jatkoon semifinaalien kautta.

Taitajaan voivat osallistua kilpailuvuonna 22 vuotta täyttävät tai sitä nuoremmat ammattiin opiskelevat nuoret. Osa lajeista on ikärajattomia.

Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, joka luovuttaa järjestämisoikeuden vuosittain jollekin ammatilliselle koulutuksen järjestäjälle. Voit tutustua Taitaja-tapahtuman historiaan (skillsfinland.fi)

Kilpailun lisäksi tapahtuma toimii kohtaamispaikkana useille ammatillisen koulutuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä auttaa opiskelupaikan valinnassa ammatillisesta koulutuksesta kiinnostuneita tai ammatinvalintaa pohtivalle yleisölle.

Vuonna 2024 kilpaillaan Kuopiossa

Taitaja2024-tapahtuma kerää yhteen maan huippuosaajat kisaamaan Suomen mestaruuksista. Taitaja2024-tapahtuma järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Tapahtuman päävastuullinen toimija on Savon ammattiopisto.

Taitaja2024 on ammatillisen huippuosaamisen tärkein tapahtuma

Taitaja2024-tapahtumassa nähdään yhteensä 50 kilpailulajia. Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus ja virtuaalisuuden kehittäminen. Teemat ovat osa tapahtumaa suunnittelusta toteutukseen. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähdään ajankohtaisia teemoja – ammattinäytöslajeina ovat prosessiala, lentokonehuolto ja korujen valmistus.

Päätapahtumapaikkoina toimivat Savilahden kampus (sakky.fi) ja Kuopio-halli (kuopio.fi). Etälajeja järjestetään kolme:
Hevostenhoito – Hingunniemi, Kiuruvesi I Ysao.fi
Eläintenhoito – Peltoniemi, Iisalmi I Ysao.fi
Puuseppä – Mikkeli, Esedu.fi

Taitaja2024-tapahtuman slogan on ylpeästi ammattilainen.

Tapahtumaan on vapaa pääsy

Tapahtuma on kaikille maksuton ja avoin. Kävijätavoitteemme on 50 000 – olethan yksi heistä!

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit