Vad är Mästare?

Mästare, den årligen återkommande FM-tävlingen i yrkesskicklighet, fungerar som ett utmärkt skyltfönster för yrkesutbildningen. Den allra första Mästare-tävlingen arrangerades år 1988. I Mästare-tävlingen gör unga yrkesstuderande upp om FM-medaljerna i olika yrkesgrenar baserade på yrkesinriktade grundexamina.

En del av tävlingsgrenarna är MästarePLUS-grenar för studerande i behov av särskilt stöd, och i en del av grenarna deltar även internationella tävlande. Via semifinaltävlingar har åtta finalister fått plats i de olika grenarna i finalen.

Yrkesstuderande som under tävlingsåret fyller högst 22 år kan delta i Mästaretävlingen. En del av grenarna är utan övre åldersgräns.

Som evenemangets bakgrundsorganisation fungerar Skills Finland rf, som årligen utnämner arrangörsrättigheterna till en yrkesutbildare i Finland. Du kan bekanta dig med historien bakom Mästare-evenemanget (skillsfinland.fi).

Förutom själva tävlingsmomentet fungerar evenemanget också som en mötesplats för olika slags experter som arbetar inom yrkesutbildningen samt som ett skyltfönster för alla som är intresserade av yrkesutbildning eller för de som funderar över sitt kommande yrkesval.

I år 2024 tävlar vi i Kuopio

Mästare2024-evenemanget samlar landets bästa yrkesproffs för att tävla om FM-medaljerna i yrkesskicklighet. Mästare2024 arrangeras i Kuopio den 20-23.5.2024. Huvudansvaret för arrangemanget av tävlingen har Savon ammattiopisto.

Tävlingens huvudsakliga evenemangsplats är Savilahti Campus( sakky.fi) . Övriga evenemangsplatser är bland annat Kuopio Hall (Kuopio.fi) samt en del företagsplatser, tex. vid köpcentrum.

Mästare2024-evenemangets teman är hållbar ansvarstagande och digitalisering. Evenemangets slogan är #StoltProfessionell

Evenemanget är gratis och öppet för alla. Vårt mål är 50 000 besökare – var en av dem du också!

Varmt välkomna med!

Evenemangets huvudsamarbetspartners