304

Floristiikka / Semifinaali

Aika

Keskiviikko 31.1.2024

Kilpailupaikka

Ammattiopisto Livia
Floristiikkatalo
Tuorlantie 1
21500 Piikkiö

Semifinaali-koordinaattori

Aikataulu

 

​​Päivän alustava aikataulu (muutokset mahdollisia): 

8:30 – 9:00 Ilmoittautuminen

​9.00 -9.30 Info kilpailijoille ja huoltajille 

​09.30–10.15 Moduuli 1| Materiaalin käsittely ja työpisteen siivous 

​10.15–10.45 Tauko 

​10.45–12.15 Moduuli 2 | Kimppu 

​12.15–13.00 Lounas opiskelijaruokala Tähkässä 

​13.00-14.15 Moduuli 3 | Pääseppele 

​14.15-14.30 Tauko 

​14.30–15.00 Moduuli 4 | Kimpun hinnoittelu 

​15.00-15.30 Loppusiivous ja omien tavaroiden pakkaaminen 

​15.30–16.00 Päivän päätös ja diplomien jako 

Materiaalit ja laitteet

Kilpailutehtävässä käytettävät materiaalit ja laitteet: kasvimateriaalit, tarvikkeet, työkalut, muistiinpanovälineet ja taskulaskin.

Käytännön ohjeita

Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:

  • kuvallinen henkilöllisyystodistus
  • muistiinpano- ja luonnosteluvälineet, kynät ja paperia 
  • kukkaveitset
  • rautalankasakset eli sekatöörit
  • oksasakset
  • Taskulaskin (huomioithan, että kännykän käyttö ei ole sallittua kilpailun aikana). 
  • 10 l kastelukannu

    Tarvikepakki: 
  • Rulla polybast ja/tai muu sidontanaru 
  • Kukkaliima kylmätuubi 
  • 1 kpl kulta ja hopea, musta ja vihreä myrttilanka 
  • 1 kpl kulta, hopea, musta ja vihreä puolalanka 
  • 1 kpl florateippi valkoinen ja vihreä 
  • Mittanauha 

Yleiskuvaus kilpailutehtävästä ja arvioinnin kokonaisuus

Arvioinnin pohjana käytetään Puutarha-alan perustutkinnon Kukkasidontatöiden tekeminen ja Myymälätyöskentely puutarha-alalla tutkinnon osia. Osaamisvaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään (K5) tasoon.

Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Kilpailutehtävä arvioidaan asteikolla 0–100 p.

Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Semifinaalitehtävän alustava moduulirakenne (muutokset mahdollisia):

Moduuli 1/Materiaalin käsittely ja työpisteen siivous 

Tehtävä

Käytettävä aika: 45 min
Pisteet: 14 pistettä

Klo 9.30–10.15

Käsittele kaikki sinulle osoitetut leikkokukat ja leikkovihreät annettuihin astioihin kilpailuajan puitteissa.  

Kaikista materiaaleista on listat ja hintatiedot.

Kilpailijan tulee tarkistaa materiaalin laatu, mahdolliset puutteet ja vauriot, ja pyytää tarvittava vaihtomateriaali välittömästi kilpailujärjestäjältä, kello 10.00 mennessä. 

Työpisteen tulee olla siisti ja turvallinen kilpailuajan päätyttyä. Kukkamateriaalit myöhemmin ilmoitettavalla pöydällä, työvälineet ja muut tarvikkeet pöydällä olevassa laatikossa, jäteastiat omalla paikallaan ja lattia lakaistu.

Arviointiperusteet: määrällinen arviointi yhteensä 14 pistettä 

Laadun tuntemus 1 p.

Käsittelyjärjestys 1 p.

Materiaalin siistiminen 2 p.

Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 2 p

Veden määrä maljakoissa 1 p.

Työympäristön siisteys ja järjestys 2 p.

Työergonomia 1 p.

Jätteiden lajittelun hallinta 1 p.

Hävikki 1 p.

Ajankäytön hallinta ja ohjeiden noudattaminen 2 p.

Moduuli 2/Kimppu  

Tehtävä

Käytettävä aika: 1h 30 min

Pisteet: 36 pistettä

Klo 10.45–12.15

  • Tee kimppu esillä olevaan maljakkoon.
  • Kimpussa voi käyttää rakenteita.
  • Kimppu tulee toteuttaa paralleelisella (yhdensuuntaiset varret) tai spiraali tekniikalla.
  • Kimpussa tulee olla yksi hallitseva sidos. 
  • Kimppu on voitava nostaa esillä olevasta maljakosta, ja palauttaa siihen uudelleen.
  • Aseta kimppu pöydälle tuotuun astiaan (eri kuin maljakko, jossa kimppu arvioidaan) tuomarointia varten.
  • Kimppu arvioidaan kokonaisuutena maljakon kanssa
  • Jätä kimppu työpöydälle.  
  • Kiinnitä kimppuun nimilappu.
  • Työ tulee hinnoitella myöhemmin, moduulissa 4.

Arviointiperusteet: laadullinen arviointi yhteensä 20 pistettä ja määrällinen arviointi yhteensä 16 pistettä


Laadullinen 20 pistettä

  • Materiaalien valinta  4 p
  • Materiaalien käyttö 4 p.
  • Väriopin hallinta 4 p.
  • Sommitteluopin hallinta 4 p.
  • Idean sopivuus tehtävän antoon 4 p

Määrällinen 16 pistettä

  • Tekniikan pitävyys 3 p.  
  • Asettelutavan hallinta 3 p.
  • Ohjeiden noudattaminen 1 p
  • Imupinnat ja nestejännityksen turvaaminen 2 p.
  • Kimppu mahdollista asettaa ja ottaa pois annettuun maljakkoon 3 p.
  • Tekninen tasapaino 2 p.
  • Materiaalien kunto ja viimeistely 2 p.

Moduuli 3/Pääseppele

Tehtävä

Käytettävä aika: 1h 15 min
Pisteet: 40 pistettä

Klo 13.00–14.15

  • Tee pääseppele, päänympärysmitta on ­_______ cm
  • Seppele tulee käytettäväksi määrätyssä tilaisuudessa
  • Pääseppelettä ei ole mahdollista testata mallille, mutta malli on nähtävissä moduulin alussa
  • Kaikki tekniikat ovat sallittuja
  • Pääseppeleen tulee kestää 12h
  • Työssä saa käyttää omavalintaisesti materiaalia tarvikepöydältä
  • Kerro tuomareille miten työ asetetaan päähän. Tarra taakse keskelle, jos puolella on väliä, niin merkitse yläpuoli nuolen avulla
  • Kiinnitä lopuksi työhön nimilappu ja jätä työpöydälle

Arviointiperusteet:

laadullinen arviointi yhteensä 24 pistettä

  • Idean innovatiivisuus 2 p
  • Idean sopivuus aiheeseen 4 p.  
  • Materiaalien valinta 4 p.
  • Materiaalin käyttö 4 p.
  • Väriopin hallinta  4 p.
  • Sommitteluopin hallinta  4 p. 
  • Tekninen vaikeusaste suhteessa annettuun aikaan 2p

Määrällinen arviointi yhteensä 16 pistettä

  • Tekniikan pitävyys 3 p.
  • Tekniikan tarkoituksenmukaisuus 3 p
  • Materiaalin kesto vaaditun ajan 2 p
  • Oikea ympärysmitta 2 p
  • Miellyttävä käyttää 2 p
  • materiaalien kunto 2 p
  • tekniikan viimeistely 2 p

Moduuli 4/Kimpun hinnoittelu

Tehtävä

Käytettävä aika: 30 min

Pisteet: 10 pistettä

Klo 14.30–15.00

  • Hinnoittele tekemäsi kimppu saamiesi ulosmyyntihintojen perusteella
  • Tee hintalaskelma annetulle lomakkeelle omalla taskulaskimella 
  • Erittele alv 24 % loppusummasta
  • Kirjoita laskelmaan nimesi
  • Aseta laskelma kimpun viereen. 

Arviointiperusteet:

Määrällinen arviointi 10 pistettä, yhteensä.

  • Materiaalien tunnistus 3 p.
  • Materiaalimäärien oikeellisuus 3 p
  • Hinnan oikeellisuus 2 p.
  • Alv:n laskeminen 2 p.

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit