P1 Ravintola- ja cateringpalvelut
TaitajaPLUS-kilpailu on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville opiskelijoille.
Ala sopii sinulle, jos
- olet kiinnostunut ruuasta ja ruuanlaitosta.
- haluat käyttää luovuutta työssäsi.
- olet valmis oppimaan asiakaspalvelua.
- haluat työskennelle osana tiimiä.
- haluat oppia jatkuvasti uutta.
Mitä työ voi olla?
- Erilaisten ruokien suunnittelua.
- Ruuan valmistuksen ohjeiden laatimista, muokkaamista ja tulkintaa.
- Ruokien valmistamista.
- Ruokien esille laittoa.
- Laitteiden käyttöä ruuanvalmistuksessa.
- Tarjoilua ja asiakaspalvelua.
Missä työtä on eli työpaikat, työympäristö ja alueellisuus?
Työpaikka voi olla osaamisalasta riippuen esimerkiksi ravintolassa, suurkeittiössä, kahvilassa, lasti- ja matkustajalaivalla, catering-alan yrityksessä, pikaruoka-, juhlapalvelu- ja matkailuyrityksessä, hotellissa, majoitusliikkeessä sekä liikenneasemalla. Työtä on ympäri Suomen.
Työajat?
Kokkien työajat vaihtelevat suuresti riippuen työpaikasta ja työn luonteesta. Joissakin paikoissa, kuten ravintoloissa ja hotelleissa, kokit saattavat työskennellä myöhään iltaan tai jopa yöhön asti. Esimerkiksi koulujen ja sairaaloiden keittiöissä työajat voivat olla päiväaikaan. Kokkien työajat voivat olla epäsäännöllisiä ja sisältää viikonloppu- ja ilta- sekä pyhätyötä.
Mihin alaan ja tutkintoon lajin tehtävät perustuvat:
Lajin tehtävät perustuvat ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Perustutkinnon ammattinimike on kokki.