501
Leipuri-kondiittori / Finaali
Finalistit
Sirpa Kiiski
Turun ammatti-instituutti
Maija Koskinen
Sasky koulutuskuntayhtymä
Jimi Kosonen
Turun ammatti-instituutti
Tessa Kuittinen
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Elli Lehtivaara
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
Inka-Maria Lindlof
Ylä-Savon ammattiopisto YSAO
Tilde Stråka
Optima
Erika Ukkonen
Etelä-Savon ammattiopisto Esedu
Kilpailupaikka
Savon ammattiopisto, Savilahden kampus
Hehkukatu 1, Kuopio
Lajin aikataulu
Ti 9-16
Ke 9-16
To 8-11:30
Aikataulu sisältää päivittäin puolentunnin ruokatauon, kisa-alueeseen tutustuminen maanantaina ja kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.
Materiaalit ja laitteet
Ilmoitetaan myöhemmässä vaiheessa, kilpailu toteutaan oppilaitoksen tiloissa.
Käytännön ohjeita
Opiskelijan tuotava mukanaan työvaatteet + kengät ja muistiinpanovälineet sekä laskin.
Tuomarit
- Päätuomari Tarja Hoikka, Sasky
- Esa Savolainen, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
- Mika Kaari, Pohjois-Karjalan koulukuntayhtymä, Riveria
- Jani Korhonen, F.K. Trube Oy
- Juliana Hokkanen, Esedu
- Veera Ahokas, Houkutus
- Johanna Räsänen, F.K. Trube Oy
- Outi Suopanki, Saimaan ammattiopisto Sampo
- Tarja Sjöfelt, Leipurin OY
Kestävä kehitys
Kilpailussa valmistettavat tuotteet hyödynnetään toisten lajien kanssa tai myymällä myymälässä. Kilpailutuotteissa otetaan jo suunnitteluvaiheessa huomioon se, kuinka vältetään hävikin muodostuminen ja raaka-aineita pystytään hyödyntämään monipuolisesti (tähteelle jääneet raaka-aineet voidaan hyödyntää opetuksessa). Tuotteiden raaka-aineissa huomioitu lähi- että luomuruoka. Lajittelu pisteitä löytyy kaikelle jätteelle. Kilpailu toteutetaan koululla, joka on elinkaarirakennus. Koneet ja laitteet löytyvät suurimmaksi osaksi kilpailupaikalta niitä ei tarvitse hankkia erikseen.
Kilpailutilanne toteutetaan reilusti ja rehdisti. Hyvään ja rentoon savolaiseen tunnelmaan kannustetaan sekä kilpailijoita että tuomareita.
Työtiloissa otetaan huomioon muut tiloissa työskentelevät. Työhyvinvoinnin yläpitämiseksi tiloista löytyy venyttelyyn sopivia välineitä (esim. leuanvetotanko).
Yrittäjyys
Kilpailussa valmistuneet tuotteet hyödynnetään toisten lajien kanssa tai myymällä myymälässä, tuotteet suunniteltu yhdessä yritysten. Tuotteissa vältetään hävikin muodostumista ja raaka-aineet hyödynnetään monipuolisesti. Kilpailun aikataulutuksessa kannustetaan ammattimaiseen työskentelytahtiin. Kisatuotteiden suunnittelussa huomioitu vastuullinen leipomotoiminta.
Työturvallisuus
Arvioinnissa otetaan huomioon työturvallisuus esim. turvallinen koneiden ja laitteiden käyttö ja työvaatetuksen täytyy täyttää niille annetut kriteerit. Työtapaturmia ennalta ehkäistään, jättämällä riittävästi tilaa työskennellä sekä huolehtimalla tiloissa vaaraa aiheuttavista tekijöistä esim. tuomari voi huomauttaa kilpailijaa juoksemisesta työtilassa ja työvälineitä kuljetetaan turvallisesti paikasta toiseen (veitset), tippuneet raaka-aineet poistetaan lattialta välittömästi kun ne havaitaan (rasva). Tilassa toimitaan yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisesti.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Luomu-juurileipä
Valmistetaan 6 kpl luomu-juurileipää, raakapaino 600g.
Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.
20 pistettä
Moduuli 2/Kondiittorin jälkiruoka (tartaletti-tyyppinen)
Valmistetaan 6 kpl tartalettityyppisiä tuotetteita, joista 2 kpl laitetaan esille ravintola-annoksiksi.
Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.
16 pistettä
Moduuli 3/Täytekakku / leivos
Valmistetaan 2 kpl identtisiä hyydykekakkuja.
Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.
20 pistettä
Moduuli 4/Suolainen kaulittava tuote
Voitaikinasta valmistettava suolainen tuote
Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.
14 pistettä
Moduuli 5/Kondiittorin taitotyö suklaa
Taitotyö sisältää suurimmalta osaltaan kilpailupaikalla annetun ohjeistuksen mukaisesti valmistettavia osia, mutta siinä on myös osia, joiden viimeistelyssä kilpailija saa käyttää omaa luovuutta ja värisilmää.
20 pistettä
Moduuli 6/Kestävä kehitys, yrittäjämäinen toiminta
5 pistettä
Moduuli 7/Työhyvinvointi ja työturvallisuus
5 pistettä