501

Leipuri-kondiittori / Finaali

Finalistit

Sirpa Kiiski

Turun ammatti-instituutti

Maija Koskinen

Sasky koulutuskuntayhtymä

Jimi Kosonen

Turun ammatti-instituutti

Tessa Kuittinen

Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Elli Lehtivaara

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

Inka-Maria Lindlof

Ylä-Savon ammattiopisto YSAO

Tilde Stråka

Optima

Erika Ukkonen

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu

Kilpailupaikka

Savon ammattiopisto, Savilahden kampus

Hehkukatu 1, Kuopio

Kuopio-halli (kansainväliset kilpailijat)

Opistotie 4, Kuopio

Lajin aikataulu

Ti 9-16

Ke 9-16

To 8-11:30

Aikataulu sisältää päivittäin puolentunnin ruokatauon, kisa-alueeseen tutustuminen maanantaina ja kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.

Materiaalit ja laitteet

Ilmoitetaan myöhemmässä vaiheessa, kilpailu toteutaan oppilaitoksen tiloissa.

Käytännön ohjeita

Opiskelijan tuotava mukanaan työvaatteet + kengät ja muistiinpanovälineet sekä laskin.

Tuomarit

  • Päätuomari Tarja Hoikka, Sasky
  • Esa Savolainen, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Mika Kaari, Pohjois-Karjalan koulukuntayhtymä, Riveria
  • Jani Korhonen, F.K. Trube Oy
  • Juliana Hokkanen, Esedu
  • Veera Ahokas, Houkutus
  • Johanna Räsänen, F.K. Trube Oy
  • Outi Suopanki, Saimaan ammattiopisto Sampo
  • Tarja Sjöfelt, Leipurin OY

Kestävä kehitys

Kilpailussa valmistettavat tuotteet hyödynnetään toisten lajien kanssa tai myymällä myymälässä. Kilpailutuotteissa otetaan jo suunnitteluvaiheessa huomioon se, kuinka vältetään hävikin muodostuminen ja raaka-aineita pystytään hyödyntämään monipuolisesti (tähteelle jääneet raaka-aineet voidaan hyödyntää opetuksessa). Tuotteiden raaka-aineissa huomioitu lähi- että luomuruoka. Lajittelu pisteitä löytyy kaikelle jätteelle. Kilpailu toteutetaan koululla, joka on elinkaarirakennus. Koneet ja laitteet löytyvät suurimmaksi osaksi kilpailupaikalta niitä ei tarvitse hankkia erikseen.

Kilpailutilanne toteutetaan reilusti ja rehdisti. Hyvään ja rentoon savolaiseen tunnelmaan kannustetaan sekä kilpailijoita että tuomareita.

Työtiloissa otetaan huomioon muut tiloissa työskentelevät. Työhyvinvoinnin yläpitämiseksi tiloista löytyy venyttelyyn sopivia välineitä (esim. leuanvetotanko).

Yrittäjyys

Kilpailussa valmistuneet tuotteet hyödynnetään toisten lajien kanssa tai myymällä myymälässä, tuotteet suunniteltu yhdessä yritysten. Tuotteissa vältetään hävikin muodostumista ja raaka-aineet hyödynnetään monipuolisesti. Kilpailun aikataulutuksessa kannustetaan ammattimaiseen työskentelytahtiin. Kisatuotteiden suunnittelussa huomioitu vastuullinen leipomotoiminta.

Työturvallisuus

Arvioinnissa otetaan huomioon työturvallisuus esim. turvallinen koneiden ja laitteiden käyttö ja työvaatetuksen täytyy täyttää niille annetut kriteerit. Työtapaturmia ennalta ehkäistään, jättämällä riittävästi tilaa työskennellä sekä huolehtimalla tiloissa vaaraa aiheuttavista tekijöistä esim. tuomari voi huomauttaa kilpailijaa juoksemisesta työtilassa ja työvälineitä kuljetetaan turvallisesti paikasta toiseen (veitset), tippuneet raaka-aineet poistetaan lattialta välittömästi kun ne havaitaan (rasva). Tilassa toimitaan yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisesti.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli 1/Luomu-juurileipä

Valmistetaan 6 kpl luomu-juurileipää, raakapaino 600g. 

Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.

20 pistettä

Moduuli 2/Kondiittorin jälkiruoka (tartaletti-tyyppinen)

Valmistetaan 6 kpl tartalettityyppisiä tuotetteita, joista 2 kpl laitetaan esille ravintola-annoksiksi. 

Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.

16 pistettä

Moduuli 3/Täytekakku / leivos

Valmistetaan 2 kpl identtisiä hyydykekakkuja. 

Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.

20 pistettä

Moduuli 4/Suolainen kaulittava tuote

Voitaikinasta valmistettava suolainen tuote

Resepti valmistusohjeineen annetaan kilpailupaikalla.

14 pistettä

Moduuli 5/Kondiittorin taitotyö suklaa

Taitotyö sisältää suurimmalta osaltaan kilpailupaikalla annetun ohjeistuksen mukaisesti valmistettavia osia, mutta siinä on myös osia, joiden viimeistelyssä kilpailija saa käyttää omaa luovuutta ja värisilmää. 

20 pistettä

Moduuli 6/Kestävä kehitys, yrittäjämäinen toiminta

5 pistettä

Moduuli 7/Työhyvinvointi ja työturvallisuus

5 pistettä

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit