504
Tarjoilija / Finaali
Finalistit
Minna Jokiranta
Gradia
Onni Lehtonen
Turun ammatti-instituutti
Aapo Lönnqvist
Perho liiketalousopisto
Peppi Pitkämäki
Hyria
Venla Pyyhtiä
Hyria
Sofia Vihavainen
Ammattiopisto Samiedu
Pinja Ylitapio
Koulutuskuntayhtymä OSAO
Kilpailupaikka
Kuopio-halli
Opistotie 4, Kuopio
Kilpailutehtävät
Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa. Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen, yrittäjyyden ja työturvallisen työskentelyn toimintaperiaatteet. Ammatillista osaamista arvioidaan myös erityistehtävillä.
Arviointi koostuu määrällisistä ja laadullisista arvioinnin kohteista. Tarjoilijalajissa on mahdollisuus saada kokonaisuutena 100 pistettä.
Lajin aikataulu
Tiistai 21.5. klo 8.30 – 17, Cafeteria ja Cocktail-baari
Keskiviikko 22.5. klo 8 – 17, Fine Dining
Torstai 23.5 klo 8 – 12, Erityistehtävät
Materiaalit ja laitteet
Asiakaspöydät ja -tuolit, cocktail-baarissa pystypöydät
Pöytäliinat ja kangasservetit
Apupöydät tai tarjoiluvaunut
Lautaset, ruokailuvälineet ja lasisto sekä kahvi- ja teekupit
Tarjoiluastiat ja -välineet, keittokulhot, tarjoiluvadit
Pöytäliekitin; liekityspannut
Pöytäsomisteet; kynttilät
Baarivälineistö ja -lasisto
Suodatinkahvin ja haudutetun teen valmistuksessa tarvittavat välineet
Kaikki kilpailuissa tarvittavat työasut ovat noudettavissa lähimmästä Image Wearin myymälästä, erikseen ilmoitettuna aikana
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo tullessaan kilpailupaikalle henkilökohtaiset työvälineet:
viininpullonavaaja, lehtiö, kynä, tarjoilukäsineet, muruaura ja tulitikut
Tuomarit
- Päätuomari Markku Häiväläinen, Opetusravintola Perho
- Minka Jaaranen, Riveria
- Ursula Korhonen, Tredu
- Heikki Tuovinen, Omnia
- Sanna Laakso, PeeÄssä
- Antti Talvinen, Ravintolamestarit
- Laura Tikkanen, Kummisetä
- Ari Jokela, Suomen Alkoholitukku
- Teemu Kurikka, Lapland Hotels
- Alma Syrjänen, Eezy
- Mirja Korhonen, Ravintolamestarit
- Tom Stenfors, Suomen Alkoholitukku
Kestävä kehitys
Hyödynnämme lähituottajia menun ja juomatuotteiden suunnittelussa ja toteuttamisessa. Asiakkaille tarjottu ruoka on mahdollisimman pitkälle vastuullisesti tuotettua lähiruokaa. Kilpailutehtävissä käytettävät liinat ja servetit ovat kankaisia ja uudelleen käytettäviä. Kahvi- ja teetuotteissa huomioidaan sosiaalinen kestävä kehitys. Hyödynnämme yhteistyössä toisten kilpailulajien tuottamia tuotteita (leipuri ja floristi). Jätteet lajitellaan oikeaoppisesti. Yhteistyökumppaneilta lainataan alueelle somistukset. Arviointikohteissa otetaan huomioon kestävä kehitys.
Yrittäjyys
Kilpailutehtäviin kuuluu yrittäjämäinen toiminta mm. lisämyynti. Arviointikohteissa otetaan huomioon yrittäjämäinen toiminta.
Työturvallisuus
Lajialueella käytämme paloturvallista messumattoa joka on myös työturvallinen. Arviointikriteereissä huomioidaan ergonomia, mm. astioiden kantaminen, alueella liikkuminen ja muiden kilpailijoiden huomiointi.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1/Kahvila
18 p
Moduuli 2/ Coctail-baari
23 p
Moduuli 3/ Fine dining
43 p
Moduuli 4/Erikoistehtävät
16 p