504

Servitör / Final

Finalister

Minna Jokiranta

Gradia

Onni Lehtonen

Turun ammatti-instituutti

Aapo Lönnqvist

Perho liiketalousopisto

Peppi Pitkämäki

Hyria

Venla Pyyhtiä

Hyria

Sofia Vihavainen

Ammattiopisto Samiedu

Pinja Ylitapio

Koulutuskuntayhtymä OSAO

Tävlingsplats

Kuopio-halli

Opistotie 4, Kuopio

Tävlingsuppgifter

Under tävlingstiden arbetar servitörerna med kundbetjäningsuppgifter i restauranger som verkar enligt olika affärsidéer. Hen kan iordningsställa kundutrymmen samt presentera, sälja och servera produkter och tjänster åt kunder genom att använda olika serveringstekniker. Hen kan beakta enskilda kunder och kundgrupper samt samarbeta med kökspersonalen och andra servitörer.  Servitören betjänar inhemska och internationella kunder, agerar på ett ansvarsfullt sätt och kan aktivt beakta olika kunders behov. I sitt arbete kan servitören iaktta utskänknings- och hygienbestämmelserna samt beakta verksamhetsprinciperna för hållbar utveckling, företagsamhet och ett arbetssäkert utförande av arbete. Yrkeskunnandet bedöms också i specialuppgifter.

Bedömningen består av kvantitativa och kvalitativa föremål för bedömning. I servitörsgrenen kan man som helhet få totalt 100 poäng.

Grenens tidtabell

Uppgiftsmodulernas omfattning och tävlingstid.

Tisdag 21.5. kl. 8.30- 17, Kafeteria och Cocktail-bar

Onsdag 22.5. kl. 8 – 17, Fine Dining

Torsdag 23.5. kl. 8 – 12, Specialuppgifter

Material och maskiner

Material, utrustning, arbetsskeden och grenområde.

Kundbord och -stolar, i Cocktail-baren bord utan sittplatser

Bordsdukar och tygservetter 

Sidobord och serveringsvagnar

Tallrikar, bestick och glas samt kaffe- och tekoppar 

Serveringskärl och -bestick, soppskålar, serveringsfat

Flamberingsbrännare: flamberingspanna

Bordsdekorationer: ljus 

Barutrustning och -glas

Utrustning för tillverkning av bryggkaffe och infusionsté 

Alla arbetsdräkter som behövs i tävlingarna kan hämtas från närmaste Image Wear butik,

vid en tidpunkt som särskilt meddelas.

Praktiska råd

Den tävlande ska ta med sig egna arbetsredskap:

vinkorköppnare, anteckningsblock, penna, serveringshandskar, bordsskrapa/smulskrapa och tändstickor.

Domare

  • Huvuddomare Markku Häiväläinen, Perho
  • Minka Jaaranen, Riveria
  • Ursula Korhonen, Tredu
  • Heikki Tuovinen, Omnia
  • Sanna Laakso, PeeÄssä
  • Antti Talvinen, Ravintolamestarit
  • Laura Tikkanen, Kummisetä
  • Ari Jokela, Suomen Alkoholitukku
  • Teemu Kurikka, Lapland Hotels
  • Alma Syrjänen, Eezy
  • Mirja Korhonen, Ravintolamestarit
  • Tom Stenfors, Suomen Alkoholitukku

Hållbar utveckling

Vi dra nytta av närproducenter vid planering och genomförande av menyn och dryckesblandningarna. Maten som erbjuds kunderna är så långt som möjligt ansvarsfullt lokalproducerad mat Dukarna och servetterna som används i tävlingsuppgiften är av tyg och kan återanvändas. Socialt hållbar utveckling beaktas i kaffe- och téprodukterna. Vi samarbetar och drar nytta av produkter som producerats i andra tävlingsgrenar (bagare och florist). Avfall sorteras på rätt sätt. Dekorationer lånas av samarbetspartners. I föremålen för bedömning beaktas hållbar utveckling.

Företagsamhet

I tävlingsuppgifterna ingår en företagarinriktad verksamhet bl.a. tilläggsförsäljning. I föremålen för bedömning beaktas en företagarinriktad verksamhet.

Arbetssäkerhet

På grenområdet har vi en brandsäker mässmatta som också är arbetssäker. I bedömningskriterierna beaktas ergonomin, bl.a. hur man bär kärl, rör sig på området och beaktar de andra tävlande.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Modul 1/Kafeteria

18 p

Modul 2/Coctail-bar

 
 
 
 
 

23 p

Modul 3/Fine dining 

 
 
 
 
 

43 p

Modul 4/Specialuppgifter

16 p

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners