P1

Ravintola- ja cateringpalvelut / Finaali

Finalistit

Niko Granholm

Raision seudun koulutuskuntayhtymä

Riza Tamlander

Raision seudun koulutuskuntayhtymä

Joonas Ilomäki

Ammattiopisto Live

Neshad Liuttu

Ammattiopisto Live

Liisa Tuohino

Kainuun ammattiopisto

Pinja Juntunen

Kainuun ammattiopisto

Niklas Mustakangas

Ammattiopisto Spesia

Simon Tamberg

Ammattiopisto Spesia

Leevi Lepistö

Ammattiopisto Luovi

Mikael Sipola

Ammattiopisto Luovi

Kilpailupaikka

Savon ammattiopisto, Savilahden kampus

Hehkukatu 1, Kuopio

Kilpailutehtävät

P1 Kokki kilpailutehtävät perustuvat ravintola- ja cateringalan perustutkinnon perusteisiin, ruokapalvelun osaamisalan, kokki. Tutkinnon osasta: Lounasruokien valmistus, hyvä 3 (H3) tason mukaan.

Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa. Kilpailu on parikilpailu. Finaalikuvauksen tehtäviä voidaan muuttaa 30 %. Kilpailutehtävissä huomioidaan taitajakilpailun yhteiset teemat: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus.

Kilpailusuoritusta arvioidaan päivittäin. Arvioinnissa käytetään laadullista ja määrällistä arviointia. Pisteytyksessä käytetään CIS – pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä. Kilpailutehtävät arvioidaan asteikolla 0–100 pistettä.

Lajin aikataulu

Käytettävissä oleva kilpailuaika P1 lajissa on 6–12 tuntia.

Lajin aikataulu:

Kilpailupäivä alkaa klo: 8–16 välillä, viimeinen päivä on lyhyempi 8–12

Päättäjäiset klo 15–16, huomioidaan kokkilajin aikataulutusta osin.

20.5.2024 Avajaiset: tutustuminen kilpailupaikkaan.

21.5.2024 Moduuli 1: kirjallinen tehtävä, 1 tunti ja kilpailupäivän esivalmistelut, 2 tuntia.

22.5.2024 Moduuli 2: valmistuspäivä 4 tuntia, hävikkiraaka-aine tuotteen suunnittelutehtävä, 1 tunti.

23.5.2024 Moduuli 3: hävikkiraaka -aine tehtävän valmistuspäivä, 2 tuntia, päättäjäiset.

Yht. 10 tuntia.

Materiaalit ja laitteet

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvälineet ja lajialue.

Kilpailu tapahtuu oppilaitoksessa Hehkukatu 1:ssä, Studiokeittiössä. Kilpailupaikat arvotaan ennen kilpailun alkua 20.5. ja paikka on sama koko kilpailun ajan.

Kilpailun järjestäjä varaa jokaiselle kilpailuparille työpisteen, leikkuulaudat, siivousliinat, kertakäyttökäsineet, viiltosuojahanskat ja astiat lajittelua varten. Samoin varataan yleisesti keittiössä käytettävät pientyövälineet. Käytettävät koneet ja laitteet ovat ravintolakeittiössä käytettäviä malleja. Kilpailukeittiöiden varustus on erillisessä liitteessä.

Kilpailuannosten esille laittamiseen varataan tarvittavat astiat. Varataan pöytätilaa kilpailuannosten esittelyyn ja esittelytaulu tuotteen tietoja varten. Lämminruoka annokset laitetaan esille annoslautasmallikuvioidulle annoslautaselle, eli tuodaan esille konkreettisesti terveellinen ruokavaliolautasmalliasettelu.   

Käytännön ohjeita

Kilpailijat saavat tuoda mukanaan omat pientyövälineet. Omien sähköisten laitteiden tuominen on kielletty; lämpömittari, jäätelökone, sähkövatkain, sauvasekoitin, vaaka ja ajastimet sallitaan. Puhelimet kerätään kilpailuhuoltajien toimesta talteen kilpailun ajaksi. Kilpailija voi käyttää omassa oppilaitoksessa käytettävää oppikirjaa työtehtävänsä aikana ja sekä muuta kirjallista materiaalia eli omia reseptejä. 

Kilpailijoiden työasut tulevat Image Wearilta sponsoroituina ja kilpailijalla tulee olla omat puhtaat työjalkineet. Toivotaan, että kasvolävistykset poistetaan ennen kilpailupäivän aloitusta.

Kuvallinen henkilöllisyys todistus oltava mukana ja esitettävä kilpailun alussa. Kirjallisiin tehtäviin mukaan kynät ja paperia muistiinpanoja varten.

Tuomarit

  • Päätuomari Jaana Huttunen, YSAO
  • Terhi Paldan, ISS
  • Marja Leussu, ABC Jalasjärvi
  • Eira Ruotsalainen, Servica
  • Tiina Sotikov, Ylä-Savon ammattiopisto

Kestävä kehitys

Tänä vuonna osa taitajakilpailulajeista järjestetään Savon ammattiopiston, Savilahden kampuksen tiloissa, joka on rakennettu pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti.

Kestävä kehitys on otettu huomioon lajin rakentamisessa mm. niin että kilpailussa käytämme lähialueen tuottajien lähi- ja luomu tuotteita. Oppilaitoksen valmistus keittiöihin valitut koneet ja laitteet ovat energiatehokkaita.  Veden ja sähkön kulutustiedot ovat helposti nähtävillä info televisioissa reaaliajassa. Jätteiden lajittelu on keskitettynä oppilaitoksessa, ohjeistusta noudatetaan myös kilpailupäivinä.

Kilpailussa ei tarvitse kuljettaa tai siirtää mitään koneita, laitteita, materiaaleja muulle kilpailualueelle eli hiilijalanjälki jää pieneksi ja näiden edellä mainittujen kuljetuksista ei synny ympäristövaikutuksia. Raaka-aineet tulevat keskitetysti kumppanuustoimittajilta ja saadaan kustannustehokkaasti tuotua suurkeittiön varastolle. Tuotteiden säilytys ja kuljetus tapahtuu nopeasti hissillä kilpailukerrokseen. Pyrimme siten minimoimaan hiilijalanjälkeä mahdollisimman tehokkaasti. Kilpailusta jäljelle jäävien raaka-aineiden loppukäyttö suunnitellaan opetukseen esimerkiksi opetuskeittiöissä hyödynnettäväksi tai suurkeittiössä opiskelija/ henkilöstön ravintolaan.

Ympäristövastuullisuus on huomioitu siten, että käytetyt pesuaineet ja materiaalit ovat ympäristömerkittyjä. Ympäristövastuullisuuteen liittyy taitajakisan aikana esimerkiksi liikkuminen eri kilpailupaikkojen välillä ympäristöystävällisesti; QR- koodin avulla vastuullisuuspolkua pitkin kulkeminen kisa-alueelle. Vilkku – pyörä vuokraus mahdollisuus, bussilla kulkeminen mahdollista, kisapaikat ovat kävelymatkan päässä.

Yrittäjyys

Yrittäjyys teemaa kilpailijat pääsevät pohtimaan toteutuksen suunnittelussa ja valmistuksessa. Tuotteiden valmistuksen arvioinnissa painotetaan ruokien makua ja kilpailijoiden luovuutta, hävikin välttämistä, yrittäjyyttä, terveellisyyttä ja turvallisuutta ja kestävän kehityksen periaatteita. Kilpailupäivän aikana punnitaan raaka-aineista syntyneiden jätteiden määrä ja kerrotaan se annosten esittelyn yhteydessä.

Työturvallisuus

Ergonomia on otettu huomioon keittiön varustuksessa ja materiaaleissa. Työhyvinvointi on huomioitu kilpailuaikataulutuksessa niin, että kilpailijoiden on mahdollisuus käydä tutustumassa muiden alojen kisoihin ja kilpailuihin. Kilpailijoilla on mahdollisuus tietyissä rajoissa tauottaa työskentelyään ja omaa aikaa, sekä pitää huolta välipaloista yms.

Kilpailutehtävien ajaksi kilpailuhuoltajille järjestetään ohjelmaa ja aktiviteettejä. Esimerkiksi taukojumppaa, pelejä, hulavanne, istumajalkapallo areena käytävillä saavutettavissa. Löytyy erilaisia tiloja rauhoittumista varten. Mahdollisuus Sakky shop palveluihin. Kahvila – ja ruokailupalvelut ovat käytettävissä oppilaitoksen tiloissa. Autojen parkkeeraus on koulun lähellä olevassa parkkihallissa. Kävelymatkan päästä löytyy mahdollisuus käydä esimerkiksi ruokailemassa Prisma ostokeskuksessa.

Turvallisuus on huomioitu siten, että esimerkiksi lajialueeseen perehtymistilaisuudessa suoritetaan turvallisuuskävely, hätäpoistumistiet ja kokoontumisalueet kerrotaan opastus kierroksella. Turvallisuudesta vastaa ensiapu- ja turvallisuusalan henkilö keittiöalueen läheisyydessä. Kilpailijoiden tullessa oppilaitokseen on laitettu selkeät opasteet kilpailualueelle ja ympäristöön liikkumista varten.

Työturvallisuus on huomioitu siten, että opastus koneiden ja laitteiden käyttöönottoon toteutetaan ensimmäisenä päivänä. Suojavälineiden oikeaoppinen hyödyntäminen ja käyttäminen huomioidaan opastuksen yhteydessä. Esimerkiksi keittiötyöskentelyssä hyväksytty asianmukainen suojavaatetus. Viiltosuojahanskojen ja vinyylikäsineiden perusteltu käyttäminen. Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää.

Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit

Moduuli A/Kirjallinen tehtävä

Tarkemmat kuvaukset moduulista ja arviointiperusteista. Lajista riippuen voivat olla myös erilliset liitteet. Muista liittää mukaan myös tehtäviin tarvittava tukimateriaali, esim. ohjekuva tai työpiirustukset.

Aikataulu:

Kirjallinen tehtävä 1 tunti ja esivalmistelut 2 tuntia.

Kirjallinen tehtävä, jossa kilpailijat osoittavat tietämyksensä yrittäjyydestä, kestävästä kehityksestä, työturvallisuudesta kirjallisten tehtävien kautta.

Seuraavan päivän esivalmistus voidaan aloittaa ensimmäisen päivän aikana, kirjallisen tehtävän päätyttyä.

Max 5 pistettä

Moduuli B/Kasvisruokalounaan ja jälkiruoan valmistus

Aikataulu:

Lounasruoan ja jälkiruokien valmistusaika 4 tuntia, hävikki leivonnaisen reseptin suunnitteluaika 1 tunti.

Kilpailupäivän tehtävänä on valmistaa etukäteen annetuista raaka-aineista valmistettu innovatiivinen, terveellinen, erityisruokavaliot huomioonottava ja kestävän kehityksen mukainen, kasvisruokavalioon sopiva lounasruoka, joka tarjotaan lautasannoksina 4:lle.

Jälkiruoan valmistus kahdella eri menetelmällä määritellyistä raaka-aineista, raaka-aineet ovat: mansikka ja raparperi. Annoksia tehdään 4:lle. Ruokien kokoaminen ja koristelu on vapaata kilpailu keittiön raaka-aineita hyödyntäen.

Kilpailijat ottavat jo suunnitteluvaiheessa huomioon, miten Suomalaiset ravitsemussuositukset (www.ruokavirasto.fi) huomioidaan kasvislounasruoka annoksessa.

Yrittäjyyden teema tulee näkyä suunnitelmassa siten, että voisiko suunniteltua reseptiä valmistaa kannattavasti lounasravintolassa.

Ennen tuomariarviointia kilpailijapari punnitsee ja merkitsee omavalvontalomakkeeseen työskentelyssä syntyneen biojätteen määrän (grammoina).

Valmiit kilpailuparien annokset laitetaan esille oppilaitoksen Valo- aulaan. Biojätteen määrä tulee merkitä näkyville Valo – aulassa esille tulevan annoksen yhteyteen omaan tuote-esitteeseen. Esitteessä tulee näkyä myös annoksen nimi, raaka-aineet, erityisruokavaliot.

Iltapäivällä kilpailijaparit suunnittelevat jäljelle jääneistä hävikkiraaka-ainereseptin 4:lle. Tuotteessa otetaan huomioon hävikkiraaka-aineiden hyödyntäminen. Tuote voi olla suolainen tai makea leivonnainen. Kilpailijat saavat käyttää oman oppilaitoksen kirjallista reseptiikka materiaalia tehtävän laatimisessa.

Kilpailijat saavat koota hävikki raaka-aineita valmiiksi astioihin.

Kyseisen moduulin arviointiperusteet lueteltuina.

Arviointiperusteet: määrällisen ja laadullisen arvioinnin kohteet ja niistä annettavat pisteet.

Arvioinnissa painotetaan ruokien makua ja kilpailijoiden luovuutta, hävikin välttämistä, yrittäjyyttä, terveellisyyttä ja turvallisuutta ja kestävän kehityksen periaatteita.

Pisteet: max 70 pistettä

Moduuli C/Hävikkiraaka-aineleivonnainen

Aikataulu: moduuliin käytettävä aika ja sen pisteet

Aikataulu:

Hävikkiraaka -aine leivonnaisen valmistuspäivä, 2 tuntia

Tehtävänä on valmistaa oman suunnitelman mukainen hävikkileivonnainen.

Valmiit tuotteet laitetaan esille tuomareille ja Valo aulaan esittelypöydälle.

Esitteessä tulee näkyä tuotteen nimi, käytetyt hävikki raaka-aineet.

Määrällisen ja laadullisen arvioinnin kohteet ja niistä annettavat pisteet. Arvioinnissa painotetaan kilpailijoiden luovuutta, yrittäjyyttä, terveellisyyttä ja kestävän kehityksen periaatteita.

Pisteet: max 25 pistettä

Lajin yhteistyökumppanit

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit