P2
Kiinteistönhoito / Finaali
Finalistit
Leevi Ahlstedt
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Oskari Lehtonen
Ammattiopisto Spesia
Leo Metsomäki
Ammattiopisto Luovi
Miko Mustonen
Kiipulan Ammattiopisto
Asser Peni
Ammattiopisto Spesia
Antti Savonen
Ammattiopisto Spesia
Joonas Virtanen
Ammattiopisto Luovi
Kilpailupaikka
Kuopio-halli
Opistotie 4, Kuopio
Kilpailutehtävät
Kilpailutehtävissä osoitetaan kiinteistönhoidon perusosaamista työtehtävissä, jotka liittyvät kiinteistön hoitoon ja kunnossapitoon sen ulko- ja sisäalueilla. Pääpaino on tehtäväkokonaisuuden hallinnassa, oikeassa suoritustavassa ja lopputuloksessa.
Kilpailija perehtyy annettuihin tehtäviin ja valitsee oikeat työvälineet, materiaalit ja menetelmät. Hän toteuttaa tehtävän loogisena kokonaisuutena annetussa ajassa saattaen tehtävänannossa kerrotut työt valmiiksi ja työpisteen kuntoon.
Työskentelyssä kilpailijan tulee ottaa huomioon työturvallisuus, ergonominen työskentely sekä kestävä kehitys. Kilpailijan tulee myös huomioida toiminnassaan työn asiakaspalvelulähtöisyys.
Kilpailijalla on mahdollisuus pyytää tarvitessaan apua. Annettu ohjaus voi vähentää arvioinnista saatavia pisteitä.
Mikäli kilpailija vaarantaa tehtävän aikana omaa tai muiden turvallisuutta, voidaan kilpailusuoritus keskeyttää. Suorituksen jälkeen kilpailija arvioi omaa suoritustaan, jonka jälkeen tuomarit antavat työskentelystä palautteen.
Arviointi perustuu Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon kiinteistönhoidon osaamisalan pakollisiin ja/tai valinnaisiin tutkinnon osiin. Osaamistaitovaatimukset ovat tutkinnon perusteiden mukaiset.
Tarkempi arviointi perustuu CIS-pistelaskujärjestelmään. Kilpailutehtävien kokonaispistemäärä on maksimissaan 100p.
Arviointia on sekä määrällistä, että laadullista. Pääasialliset arviointikriteerit ovat:
- työn aloitus
- työskentely ja yrittäjyys
- digitaidot
- kestävä kehitys
- suunnitelmallinen, joustava taloudellinen työskentely ja eteneminen
- kierrätys ja jätteiden lajittelu
- työympäristön siisteys
- ergonomia ja työturvallisuus
- työskentelyasennot eri työvaiheissa
- työvälineiden ja osien käsittelyotteet
- työturvallisuus ja työvälineiden turvallinen käsittely
- työn laatu
- itsearviointi
- asenne omaan työhön ja sen arviointi
Lajin aikataulu
Lajin kilpailut ajoittuvat kilpailupäiville seuraavan aikataulun mukaisesti. Tarkempi kilpailuaikataulu ilmoitetaan myöhemmin.
21.5. klo 8-16
22.5. klo 8-16
23.5. klo 8-12
Materiaalit ja laitteet
Kilpailujärjestäjä varaa suorituspaikoille tarvittavat kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvälineet sekä käyttö- ja tehtäväohjeet. Tarkemman kilpailukutsun yhteydessä kilpailijoille lähetetään työkalulista, jotka kilpailija tuo mukanaan. Kilpailuissa käytetään mm. seuraavia työkaluja, laitteita ja ohjelmia:
- akkukäyttöinen Ego Power+ Multitool työvälineet
- piha- ja ulkoalueiden hoidossa tarvittavia käsityövälineitä ja tarvikkeita
- sähköinen huoltokirja: Huoltokanava.fi
Käytännön ohjeita
Kilpailijalla on mukanaan kilpailupaikalla:
- henkilökortti, ajokortti tms. henkilöllisyyden todistamiseksi (myös kuvallinen KELA-kortti kelpaa)
- oman oppilaitoksen suojavaatetus ja henkilökohtaiset suojaimet (suojalasit, kuulosuojaimet, suojakäsineet ja turvakengät)
- mikäli kilpailijalla on käytössään jonkin henkilökohtainen laite, jota hän tarvitsee muuhun kuin kilpailutehtävän suorittamiseen, on tästä ilmoitettava etukäteen ja hyväksytettävä laite tuomaristolla
Tuomarit
- Päätuomari Erno Järvistö, Sataedu
- Timo Räsänen, Tredu
- Jari Järvinen, Kiipulan ammattiopisto
- Pauli Hyvärinen, ISS-palvelut Oy
- Jukka Paananen, Mestar Oy
- Markus Silventoinen, Niiralan kulma Oy
- Jarmo Miettinen, Niiralan kulma Oy
- Ari Karttunen, Niiralan kulma Oy
- Jari Tuomala
Kestävä kehitys
Kilpailijat tuovat tehtävissä tarvittavat perustyökalut mukanaan. Kilpailussa yhtenä arviointiperusteena on jätteidenlajittelu. Kilpailuissa käytettävistä tarvikkeista ja varusteista esimerkiksi autolämmitystolpat, lipputangot on saatu yhteistyökumppanien kautta lainaan ja ne ovat joko käytöstä poistettuja tai hankittu pitkäaikaisia ja erilaisia käyttötarkoituksia varten.
Yrittäjyys
Kilpailija osaa työskentelyssään ottaa huomioon yrittäjämäisen asenteen ja osaa arvioida omaa työskentelyään yrittäjämäisesti. Tämä on myös yksi arviointiperuste.
Työturvallisuus
Kilpailija noudattaa tehtävissä vaadittavia työturvallisuusvaatimuksia sekä käyttää asiaan kuuluvia henkilösuojaimia. Työturvallisuus on yksi arviointiperuste.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Moduuli 1
Kilpailutehtävän ensimmäisessä moduulissa kilpailija suorittaa piha- ja ulkoalueiden hoidon tutkinnon osaan kuuluvan nurmialueen aurausvaurion paikkauksen ja nurmialueen siistimisen trimmeröimällä
Moduuli 2
Kilpailutehtävän toisessa moduulissa kilpailija suorittaa puisen kukkalaatikon kasaamisen ja kesäkukkaistutuksen teon asiakkaan toiveiden mukaisesti. Lisäksi kilpailija suorittaa oikeaoppisen liputtamisen tehtävän suorittamisen ajaksi. Kilpailutehtävät perustuvat kiinteistön yleishoito- ja valvonnan sekä piha- ja ulkoalueiden hoidon tutkinnon osiin.
Moduuli 3
Kilpailutehtävän kolmannessa moduulissa kilpailija suorittaa huoltopyynnön mukaisen autolämmitystolpan toimintakunnon tarkastamisen ja varmistamisen havaintojensa pohjalta. Tehtävä perustuu kiinteistön yleishoito ja valvonnan tutkinnon osaa.