604
Laborantti / Finaali
Finalistit
Ella Doering
Turun ammatti-instituutti
Hanna Koivumäki
Keuda
Minttu Kujala
Keuda
Aleksi Mattila
Koulutuskuntayhtymä OSAO
Annika Salo
Koulutuskeskus Salpaus
Nella Salo
Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, Kpedu
Jyri Viljanen
Länsirannikon Koulutus Oy WinNova
Heikki Vuotila
Koulutuskeskus Brahe
Kilpailupaikka
Kuopio-halli
Opistotie 4, Kuopio
Kilpailutehtävät
Laboranttilajin kilpailutehtävät liittyvät teollisuuden analyyseihin. Kilpailijat analysoivat kaivosteollisuuden, meijeriteollisuuden ja lääketeollisuuden näytteitä. Kilpailutehtäviin annetaan kilpailupäivänä työohjeet. Kilpailijan on itse suunniteltava ja aikataulutettava päiväkohtaiset työnsä. Lajin osaamisvaatimukset perustuvat laboratorioalan perustutkinnon perusteiden kiitettävän (K5) tason vaatimuksiin ja työelämän vaatimuksiin.
Lajin aikataulu
Kilpailijat aikatauluttavat itse päiväkohtaiset työnsä
Materiaalit ja laitteet
Kilpailun järjestäjä varaa kilpailupaikalle tarvittavat kalusteet, laitteet, välineet ja reagenssit kuten:
UV/VIS-spektrofotometrit
Laboratoriovaa’at
Byretit tai annostelijat
TLC-levyt ja ajokammiot
Sekoittajat
Lämmityslaitteet
Automaattipipetit
pH-mittarit
Inkubaatiokaapit
Mittavälineet ja astiat
Suojavarusteet
Kemian taulukot
Laitteiden käyttöohjeet
Tietokoneet
Muistiinpanovälineet
Käytännön ohjeita
Kilpailija tuo itse mukanaan kilpailupaikalle seuraavat tarvikkeet ja työvälineet:
- Työkengät
- Laskin
Tuomarit
- Päätuomari Mia Pirttimaa, KPEDU
- Sonja Kannisto, Turun ammatti-instituutti
- Lotta Liina Heikkilä, Turun ammatti-instituutti
- Salla Paajanen, Metrohm Oy
- Maija Kääriäinen, Savon ammattiopisto
- Petra Norilo, Keuda
- Lotta Kilpinen, Keuda
- Irja Hiekkamäki, Ruokavirasto
- Priscila Estrada, Yara
- Liisa Nurminen, UEF
- Pinja Harakkamäki, Curium
- Ella Leppänen, Tredu
- Tiina Koivunen, Itä-Suomen yliopisto
- Miia Reponen, Itä-Suomen yliopisto
- Kristiina Kinnunen, Itä-Suomen yliopisto
- Jenni Matilainen, Finvector
Kansainvälisten kilpailijoiden expertit
- Petra Gynther, Omnia
- Hans Thomas, Itävalta
Kestävä kehitys
Kestävä kehitys huomioidaan kilpailutehtävissä kemikaalien ja jätteiden oikeanlaisena käsittelynä sekä vastuullisena ja muita huomioivana työskentelytapana. Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys huomioidaan siten, että kilpailijoilla on mahdollisuus tauottaa töitä ja tutustua toisiinsa ja että yhden kilpailutehtävän menetelmäohje on englanniksi. Viimeisenä kilpailupäivänä kilpailijat pääsevät yritysvierailulle kansainvälisestikin tunnettuun biolääkealan yritykseen, FinVectoriin. Näiden Lisäksi huomioimme myös kansainväliset kilpailijamme englanninkielisillä työohjeilla ja arviointikriteereillä.
Yrittäjyys
Yrittäjyys huomioidaan kilpailutehtävissä ja arvioinnissa mm. sarjatyöskentelynä, materiaalien taloudellisena käyttönä, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoina.
Työturvallisuus
Työturvallisuudessa huomioidaan sekä kilpailijat, tuomarit että yleisö. Laboratorioalue on eristetty yleisöstä pleksiseinillä. Kilpailijat käyttävät suojavarusteita, kuten laboratoriotakkia, suojalaseja ja laboratoriokäsineitä. Haitallisia kemikaaleja käsitellään vetokaapeissa. Jätteet lajitellaan ja toimitetaan myöhemmin hävitettäväksi tai jätteenkäsittelylaitokselle. Ergonomia on huomioitu korkeussäädettävillä työpisteillä, jotka on etukäteen säädetty jokaisen kilpailijan pituuden mukaan sopivalle työskentelykorkeudelle. Työpisteillä on lisävalaistus.
Tehtävän moduulit ja arviointikriteerit
Arviointi
Kilpailun kokonaispistemäärä on 100 pistettä. Pisteet on jaettu moduuleittain. Moduulien pisteet on jaettu tarkempiin arviointikohteisiin lopullisen tehtävän arviointikaavakkeissa. Arviointi käsittää sekä laadullista arviointia (3 tuomaria arvioi kutakin kilpailijaa) että määrällistä arviointia (2 tuomaria arvioi kutakin kilpailijaa).
Moduuli 1/Maitohappobakteeripitoisuuden määrittäminen hapanmaitotuotteesta
Tässä kilpailutehtävässä määritetään hapanmaitotuotteen maitohappobakteeripitoisuus. Menetelmässä käytetään alustana MRS-alustaa, joka soveltuu maitohappobakteerien kasvatukseen. Kasvatus tapahtuu anaerobisesti Anaerocult-kammioissa.
Aikataulu: Moduuli 1 aloitetaan tiistaina 21.5. Työ jatkuu torstaina 23.5.
Arviointi: 15 p.
Moduuli 2/Laktoosipitoisuuden määritys entsymaattisesti
Työssä määritetään elintarvikkeen laktoosipitoisuus entsymaattisesti. Laktoosi hydrolysoidaan testikitin avulla. Laktoosipitoisuuden määrittäminen perustuu spektrofotometriseen mittaukseen. Työ toteutetaan yhteistyössä Valion kanssa.
Aikataulu: moduuli 2 suoritetaan tiistaina 21.5.
Arviointi: 20 p.
Moduuli 3/Happoisuuden määrittäminen titraamalla
Maitojauheen happoisuus määritetään titrimetrisellä menetelmällä. Titrauksen päätepiste todennetaan potentiometrisesti pH-mittarilla. Menetelmäohje perustuu standardiin
ISO 6091:2010 / IDF 86:2010. Työ toteutetaan yhteistyössä Valion kanssa.
Aikataulu: moduuli 3 suoritetaan tiistaina 21.5.
Arviointi: 15 p.
Moduuli 4/Valutuspainon määrittäminen jauhenäytteestä
Valutuspainoa tai tilavuuspainoa määritettäessä selvitetään, kuinka paljon tietty tilavuus näytettä painaa (g/ml). Työssä määritetään maitojauheen vapaa valutuspaino. Menetelmä perustuu standardiin ISO 8967:2005. Työ toteutetaan yhteistyössä Valion kanssa.
Aikataulu: moduuli 4 suoritetaan keskiviikkona 22.5.
Arviointi: 5 p.
Moduuli 5/Yllätystehtävä
Kilpailijalle annetaan kilpailupäivänä työohje. Kilpailutehtävä toteutetaan yhteistyössä Siilinjärven Yaran kanssa.
Aikataulu: moduuli 5 suoritetaan keskiviikkona 22.5.
Arviointi: 15 p.
Moduuli 6/Lääkeaineen analysointi ohutkerroskromatografialla
Ohutkerroskromatografia (TLC, Thin Layer Chromatography) on ohuen levyn pinnalla suoritettava kromatografinen menetelmä, jossa tutkittava seos liikkuu huokoisessa aineessa liuottimen avulla. Kilpailutehtävässä analysoidaan lääkeaineita ohutkerroskromatografialla.
Aikataulu: moduuli 6 suoritetaan keskiviikkona 22.5.
Arviointi: 10 p.
Moduuli 7/Asetyylisalisyylihapon määrittäminen absorptiometrisesti
Työssä määritetään, kuinka paljon asetyylisalisyylihappoa yksi aspiriinitabletti sisältää. Aspiriinin vaikuttavana aineena oleva asetyylisalisyylihappo hydrolysoituu emäksisissä olosuhteissa salisyylihapoksi ja etikkahapoksi. Salisyylihappo absorboi UV-säteilyä, joten sen määrä voidaan määrittää spektrofotometrilla.
Aikataulu: moduuli 7 suoritetaan keskiviikkona 22.5.
Arviointi: 20 p.