Kestävän kehityksen osaajat palkittiin Taitajien kokki-lajissa

Toisen asteen Taitaja2024 -kilpailut käytiin Kuopiossa 21.-23.5. Vastuullisuus oli näkyvästi mukana tapahtuman aikana, järjestelyissä ja kilpailutehtävien suorittamisessa. Kokki-lajiin lisäjännitettä toi Foody Allen Oy:n lahjoittama 1500 € stipendi kestävän kehityksen osaajille.

Stipendi kannustaa kestävän kehityksen osaamisessa

Taitajien Kokki-kilpailulajissa korostui sosiaalisen vastuun ja kestävän kehityksen osaaminen. Kilpailijat suorittivat ruoanvalmistuksen tehtävien lisäksi erillisen kestävän kehityksen kirjallisen tehtävän. Myös kilpailusuorituksen aikana arvioitiin muun muassa raaka-aineiden käyttöä, valmistushävikkiä sekä veden ja energian kulutusta. Lisäksi kilpailijoiden tuli osata annoksen esittelyn yhteydessä kertoa valittujen raaka-aineiden tuotantotavasta sekä alkuperästä.

Lisätehtävä liittyi Foody Allen Oy:n lahjoittamaan 1 500 euron stipendiin, jonka saajan tuli osoittaa nimenomaan sosiaalisen ja kestävän kehityksen esimerkillistä osaamista. Foody Allen Oy:n perustajan, Aki Wahlmanin mukaan, raaka-aineiden ammattimainen käsittely, tuotantoprosessin tehokkuus sekä hiilineutraalit materiaalivalinnat ovat tulevaisuuden avaintekijöitä, joihin koko henkilöstön tulee sitoutua. ”Tämä ei ole vain johdon asia”, Wahlman toteaa. Yritys on viimeisen viiden vuoden ajan jakanut yrityskumppaneille varatut joululahjarahat hotelli- ja ravintola-alan opiskelijoiden tukemiseen.

Foody Allen Oy:n stipendin voittivat kilpailupari Jemina Oravasaari ja Otto Tapiovaara, Länsirannikon Koulutus Oy, WinNovasta. Pari voitti myös Kokki-lajin.

Kestävän kehityksen osaaminen kokille välttämätöntä

Voittajaparille, Jemina Oravasaarelle ja Otto Tapiovaaralle, Foody Allenin stipendillä oli selvä vaikutus kisasuoritukseen. Stipendi kannusti hyödyntämään raaka-aineet tarkasti ja pitämään hävikin mahdollisimman pienenä. ”Stipendi kannustaa ehdottomasti kehittymään kestävän kehityksen alueella ja innostaa oppimaan lisää.” -voittajapari kertoo.  

Oravasaaren ja Tapiovaaran mielestä kestävä kehitys on kokin työssä välttämätöntä. Osaamisella voi olla ratkaiseva rooli työhönhakutilanteessa. Taitaja-kilpailussa erillinen kestävän kehityksen tehtävä oli voittajaparin mielestä helppo ja tehtävässä olleet asiat sellaisia, jonka jokaisen kokin tulee osata. Vastaava kirjallinen tehtävä olisi hyvä lisä Taitajissa jatkossakin. Luomutuotteiden käytöllä on voittajien mielestä iso merkitys, koska ne tukevat kestävää viljelyä, kasvatusta ja jatkojalostusta. ”Luomutuotteiden pitäisi ehdottomasti olla enemmän esillä ja käytössä opetuksessa.” -sanoo voittajapari.

Voittajapari erottui selkeästi muista kilpailijoista

Tuomareiden mukaan pari erottui selkeästi muista. He noudattivat läpi koko kilpailun kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kriteereitä. Työskentelyn järjestelmällisyys sekä hävikin minimointi olivat huippulaatua. ”Pari piti kestävän kehityksen teemaa esillä ja puhuivat siitä ylpeydellä.”  – sanovat tuomareiden perustelut koonneet Teemu Sirainen, kehittämispäällikkö, Laurea-ammattikorkeakoulu ja Teemu Tuovinen, Suomen Kokkimaajoukkue.   

Kokki-lajin päätuomarin, Esa Koppelon mukaan ”Kestävä kehitys on merkittävä osa kokin ammattiosaamista sekä kilpailuissa että opiskelussa ja tulevassa ammatissa toimiessa.” Kokin tärkeimmät vastuullisuuden osa-alueet ovat ekologisuus ja taloudellisuus. Koppelo toivoisi, että ammattikeittiöissä käytettäisiin luomutuotteita enemmän, myös joukkoruokailuissa. ”Luomun tulee olla Taitajissa mukana niissä kilpailulajeissa, joissa se on mahdollista.” -sanoo Koppelo. Alan opetus on merkittävässä roolissa luomutuotteiden käytön lisäämisessä. Esa Koppelo toimii koulutuspäällikkönä koulutuskuntayhtymä OSAO:ssa.

Lisätietoja stipendistä

Aki Wahlman, Foody
aki@foodyallen.fi, 040 548 1864

Lisätietoja Kokki-lajin tuomaroinnista

Esa Koppelo, OSAO
esa.koppelo@osao.fi, puh. 050 3410 625

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit