Merkitys ”Ylpeästi ammattilainen” -sloganin takana
Terveiset Taitaja2024-tapahtuman viestintätiimistä!
Tässä blogitekstissä kuuluu minun, eli Taitaja2024-tapahtuman viestinnän harjoittelijan, Kokkosen Annin ääni. Tämä ammattiharjoittelu on kevään viimeinen silaus ennen valmistumistani tradenomiksi Savonian wellness-liiketalouslinjalta. Harjoittelu on hyvässä vauhdissa ja kolmen kuukauden ajasta jäljellä on enää runsas puolikas. Taitaja-toimistolla töitä paiskitaan hyvässä hengessä sähköpöydät suristen, katse ylpeästi kantaen kohti toukokuun Taitaja2024-tapahtuman finaalia. Viestinnän harjoittelijana olen oppimassa muun muassa yhteistyökumppaniviestinnän, sosiaalisen median ja nettisivujen päivittämisen tehtäviä, joiden lisäksi pääsen asettamaan kynäni välillä myös aivan tyhjille sivuille ja luomaan uutisia ja blogitekstejä. Harjoittelun sisältö tukee hyvin omia henkilökohtaisia tavoitteitani päästä oppimaan brändinmukaisen viestinnän parissa työskentelyä. Työskentelen samaan aikaan myös asiakaspalvelutehtävissä pakohuonealalla ja tiimissä sekä itsenäisesti tapahtuva harjoittelun toimistotyö on ollut itselleni uudenlainen työskentelymuoto, josta olen pitänyt kovasti.
Opinnäytetyössäni kehitin oman metalliyhtyeeni Stormbreakerin brändiä ja sain brändikiinnostuksen kautta idean kirjoittaa blogitekstin Taitaja2024-tapahtuman sloganista ”Ylpeästi ammattilainen” ja merkityksestä sen takana. Taitaja-tapahtuma oli itselleni uusi tuttavuus harjoitteluun lähtiessäni ja on ollut upeaa päästä syventymään tapahtuman ajamaan agendaan, jolla halutaan nostaa ammattitaitoa jalustalle ja samankaltaiseen arvostukseen muiden opintopolkujen rinnalle.
Yhdessä ylpeästi ammattilaisia
Taitaja2024-tapahtuman slogan on ylpeästi ammattilainen. Slogan on alun perin luotu Savon ammattiopiston käyttöön ja sittemmin omittu myös Kuopiossa pidettävään Taitaja2024-tapahtumaan. Taitaja-tapahtuma on ajanut ammattitaidon tärkeyttä jo vuodesta 1988. Mutta mikä on syvempi merkitys sloganin takana? Ylpeästi ammattilainen -slogan pitää sisällään tuhansia ja taas tuhansia tarinoita, joiden varaan suuri osa yhteiskunnastamme on rakentunut kautta aikojen.
Joka vuosi uudet nuoret pohtivat mihin opintoihin heidän rahkeensa riittäisivät yläasteen jälkeen. Lukiosta tuntuu hohkaavan edelleen niin sanotusti fiksumpien ihmisten opintoväylä -leima ja monet valitsevat ammattikoulupolun epäillessään, etteivät sovellu lukioon. Ammattikoulutuksesta puhutaan edelleen välillä vähättelevään sävyyn ja lukio-opintoja pidetään yhä yleissivistyksen kulmakivenä, joka avaa nuorille niin sanotusti laadukkaamman ja sivistyneemmän tien kohti tulevaisuutta. Usein kuulee myös puhuttavan jonkun omaavan vain ammattikoulutuksen. Mistä tämä ajatus kumpuaa? Ammattiosaaminenhan on osaamista, joka kertyy opiskelun ja tekemisen kautta. Valmistumisen jälkeen kouraan saadaan paperit, jotka avaavat ovia palkallisiin, ammattitaitoa vaativiin töihin. Ammattitaitoa. Aika tyylikäs sana, eikö vain?
Millainen yhteiskuntamme olisi ilman lähihoitajia, siivoojia, hitsaajia tai vaikka rakentajia? Jos kaikki nuoret valitsisivat väylän lukion kautta yliopistoon luonnontiedeopintoihin, maailmastamme puuttuisi paljon tärkeää osaamista ja yhteiskuntamme seisahtuisi paikoilleen. Miksi vähättelisimme taitoja, joita tämä maailma vaatii pysyäkseen kasassa?
Ylpeästi ammattilaisena työskentely on omien taitojen arvostamista, ammatin harjoittamista ylpeällä rakkaudesta lajiin -otteella ja rautaisen asenteen välittämistä eteenpäin maailmalle.
Taitaja2024-tapahtumassa olemme sitä mieltä, että ammattiosaaminen on arvokasta ja se ansaitsee tulla nostetuksi parrasvaloihin. Olkaamme siis yhdessä ylpeästi ammattilaisia!
Kirjoittaja Anni Kokkonen
Viestinnän harjoittelija, Taitaja2024