Tämän päivän semifinalisti on tulevaisuuden finalisti
Suurelle yleisölle keväisin järjestettävä Taitaja-tapahtuma ja ammattitaidon SM-kilpailut ovat näyteikkuna ammatillisen koulutuksen hienouksiin. Markkinointiväylänä se opastaa, kannustaa ja tempaa mukaansa löytämään kiinnostavia aloja, joista löytää oma tulevaisuuden polkunsa. Jokaiselle löytyy jotakin itseään kiinnostavaa.
Koulutusorganisaatioissa matka kevään finaaliin alkaa kuitenkin jo varhain edellisvuoden syksynä, jolloin järjestetään erilaisia kilpailijarekryjä. Jotkut menevät työsaleihin kierrokselle, jotkut luottavat somen voimaan. Samanlaista tapaa ei kuitenkaan ole kertoa Taitaja-kilpailun ilosanomaa. Joukkueenjohtajan näkökulmasta onkin upeaa, että Kuopio järjestäjänä on tarttunut tähän aiheeseen. Kannustankin myös tulevaisuuden järjestäjiä käymään yhteistä vuoropuhelua hyvistä käytänteistä opiskelijoiden saamiseen mukaan näyttämään osaamisensa. Vinkit ja vihjeet ovat aina tervetulleet!
Kilpailutoiminta osa arkea
Stadin ammatti- ja aikuisopistossa kilpailutoiminta on osa oppilaitoksen arkea. Kilpailutoiminnasta vastaavan rehtorin Eeva Sahlmanin sanoja lainaten: ”kilpailutoiminta on valtavan antoisaa kilpailijoille, opettajille ja muille toimijoille. Se vie mukanaan ja toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunan tavoin työ- ja elinkeinoelämälle. Taitaja-kilpailu on kuin esityslava eri sidosryhmille, missä osaamista voidaan näyttää, ja jossa voitto ei ole tärkeintä, vaan osallistuminen sekä mukana oleminen”.
Näiden sanojen turvin Stadin AO:n kilpailijarekrytoinnissa kantavana teemana olikin ajatus siitä, että tämän päivän semifinalisti on tulevaisuuden finalisti. Tämä ajatusmalli mahdollistaa myös joukkueen rakentamisen pitkällä, tulevaisuuteen tähtäävällä näkökulmalla. Tämän vuotinen kilpailijarekrytointi toikin mukanaan paljon uutta ja erilaista kokeilua. Kuuntelimme erityisesti herkällä korvalla opettajiamme, eli tulevaisuuden Taitajien tekijöiden toiveita ja ideoita. Näiden pohjalta järjestimme mm.
- Henkilöstölle suunnatun Taitajainfon, jossa jaettiin vinkkejä kilpailijarekrytointiin ja yhdessä keskustiin opiskelijan hyötymisestä osallisuudesta kilpailutoimintaan.
- Kilpailutoiminta & työelämä webinaarin henkilöstölle, jossa työelämän edustajat kertoivat syistä miksi yritykset ovat mukana kilpailutoiminnassa ja miksi aktiivinen opiskelija on kiinnostava
- Jokaiseen toimipaikkaan nimetty Taitaja-toiminnan yhteyshenkilö, joka välittää Taitaja-tietoutta alasta ja tutkinnosta riippumatta omassa toimipaikassaan.
- Wilma-viestintää opiskelijoille tasavertaisen osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollistamiseksi
Tilaisuudet antoivat hyvän pohjan myös oman toiminnan reflektointiin. Osassa aloista hyödynnetään vahvasti huippuosaajana toimimisen tutkinnon osaa tai otetaan opiskelijat alusta alkaen mukaan kilpailutoimintaan, jolloin kynnys lähteä kilpailemaan ei ole enää suuri. Olen ollut Taitaja-toiminnassa mukana tavalla tai toisella jo useamman vuoden, mutta silti sain uutta näkökulmaa, jota hyödyntää opettajien kannustamiseen pitämään silmät ja korvat auki potentiaalisten kilpailijoiden löytämiseen.
Erityisesti mieleeni jäi työelämän näkökulman osalta havainto, jossa semifinaaliin osallistumista arvostetaan yhtä paljon kuin finaaliin osallistumista, koska jo se kertoo opiskelijan aktiivisuudesta ja halusta astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle oppimaan uutta. Oli myös mahtavaa huomata kuinka koko organisaation innostuminen kilpailijarekrytointiin johdosta – esihenkilöihin – henkilökuntaan toi mukanaan yli kampusrajojen ylittävää yhteistyötä. Tuntui kuin kaikki haluaisivat Kuopioon. Mualiman navalla onkin hyvä kohdata ja verkostoitua tulevaisuuden finalistien kanssa.
Hyviä tulevia semifinaali- ja finaalikilpailuita kaikille,
Janne Turtiainen,
Stadin AO joukkueenjohtaja
Kerro sinäkin ajankohtaisia kuulumisia!
Haluatko kirjoittaa Ylpeästi Ammattilainen -blogiin? Ota yhteyttä heli.laitinen@sakky.fi