Ennätysmäärä kansainvälisiä kilpailijoita Kuopioon

Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen kuuluu 22 oman alansa nuorta huippuosaajaa. He osallistuvat omien alojensa MM-kilpailuihin Lyonissa 10.–15.9.2024. Taitaja2024 Kuopio-kilpailu on monelle harjoitusta kohti syyskuun suurta kilpailua. Moni Suomen ammattitaitojoukkueesta pääsee siis toukokuussa painetestiin, ja saa vastaansa kansainvälisiä kilpailijoita.

Taitajakilpailut ovat maailmalla laajasti tunnetut ja arvostetut kilpailut. Niitä tullaan katsomaan toiselta puolen maailmaa hienosti toteutettujen lajijärjestelyjen vuoksi iloitsee Teija Ripattila, Skills Finlandin huippuvalmennuspäällikkö.

– Suomen ammattitaitomaajoukkue harjoittelee Taitaja-kilpailuissa syksyn WorldSkills-kilpailuja varten. Olemme saaneet ennätysmäärän kansainvälisiä kilpailijoita mukaan harjoituskilpailemaan Suomen kilpailijoiden kanssa. Tänä vuonna tarjottu valmis kisapaketti on ollut todella suosittu. Toivottavasti myös tulevat Taitaja-järjestäjät ottavat mallia tästä Kuopion tavasta madaltaa kansainvälisten kilpailijoiden saapumista Taitajiin, Teija Ripattila toteaa.

Kilpailijoiden lisäksi tapahtumaan odotetaan tuhansia kävijöitä ympäri Suomen ja ulkomailta.

– Taitaja2024-kilpailuun on hakeutunut ennätysmäärä WorldSkills ja EuroSkills-kilpailuun tähtääviä kilpailijoita ympäri maailman. Kaukaisimmat vieraat näyttäisivät saapuvan Singaporesta ja lähimmät ihan naapurimaista. Suomen ammattitaitomaajoukkuekin treenaa Taitaja-viikolla Kuopiossa, kertoo Taitaja2024-tapahtuman kansainvälisyyskoordinaattori Esa Heikkinen.

WorldSkills 2024 Lyonissa

Suomen ammattitaitomaajoukkue 2024. Kuva: Roni Rekomaa / Skills Finland

Nuorten ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills järjestetään seuraavan kerran Ranskan Lyonissa 10.–15.9.2024. WorldSkills Lyon 2024 -kilpailussa on yhteensä 62 lajia, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri ammatteja lähihoitajasta hitsaajaan ja kokista sähköasentajaan. Kilpailijoita on yhteensä noin 1500 ja kävijöitä Eurexpo Lyon -messukeskukseen odotetaan 250 000.

Kilpailijat ovat korkeintaan 22-vuotiaita ammatillisia huippuosaajia kukin omalta alaltaan. Ekspertit toimivat kilpailussa asiantuntijoina ja tuomareina. Ekspertit ovat usein ammatillisia opettajia, ja kilpailuvalmennusta tehdäänkin osana ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä.

Suomesta kilpailuun osallistuu virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluu 22 kilpailijaa ja 22 eksperttiä. Suomen joukkue osallistuu yhteensä 20 lajiin.

Suomen ammattitaitomaajoukkueen taustajoukkoihin kuuluu 15 ammatillista oppilaitosta ja niiden yhteistyökumppaneita. Kansainvälisen WorldSkills-järjestön jäsenenä Skills Finland vastaa joukkueen lähettämisestä ja maajoukkuevalmennuksesta. Lajikohtainen valmentautuminen tapahtuu oppilaitoksissa ja yrityksissä.

Suomen osallistumisen tavoite WorldSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen. Jokaisen kilpailijan tavoitteena on saavuttaa vähintään lajin keskitasoa paremmasta suorituksesta annettava Medallion for Excellence -tunnustus.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit