Taitaja2024 – kuvaamisen uusi aikakausi tekoälyn avulla

Savon ammattiopiston Taitaja2024-tapahtuman brändikuvien kuvaajana on toiminut tunnettu ja palkittu digital artist Antti Karppinen. Kuvissa on otettu käyttöön tekoäly, joka auttaa luomaan kuviin upeita efektejä ja yksityiskohtia, jotka tekevät kuvista entistä kiinnostavampia.

Karppinen kertoo, että hän on käyttänyt tekoälyä apunaan kuvien taustojen ja elementtien muokkaamisessa. Tekoälyä on koulutettu oppimaan ihmiset ja lopputuloksena syntyy erittäin visuaalisesti mielenkiintoisia kuvia. Karppinen kertoo, että tekoälyn käyttäminen on nopeuttanut prosessia ja samalla tuonut uusia ulottuvuuksia kuvien suunnitteluun.

Tekoälyn hyödyntäminen kuvien muokkaamisessa on yhä yleisempää valokuvauksen maailmassa. Antti Karppinen on kuitenkin onnistunut käyttämään tekoälyä luovalla tavalla, joka on herättänyt huomiota ja kiinnostusta ympäri maailman.

Tekoäly on työkalu

Taitaja2024- tapahtuman pääteemoja ovat virtuaalisuuden lisääminen ja yhteistyö alueen toimijoiden kanssa. Taitaja2024 kuvamaailma kertoo siitä, että on upeaa olla ammattilainen ja se on arvostettua. 

– Ylpeästi ammattilainen on jo nyt näkynyt bussin kyljissä ja katukylteissä ympäri Pohjois-Savon. Taitaja2024-tapahtuma jatkaa samalla teemalla, on mukana ilmiöissä ja ajan hermolla, kertoo viestintä- ja markkinointivastaava Heli Laitinen.

Taitaja2024 kuvat arvostavat kuvaajan työtä perinteisessä merkityksessä, mutta Taitaja2024 on samalla valmis tarttumaan teknologiaan ja sen suomiin mahdollisuuksiin. Kuvaajaa on edelleen tarvittu ja ammattitaitoa. Tekoäly keskusteluttaa ja on jo tämän päivän, mutta ennen kaikkea tulevaisuuden työkalu. Savon ammattiopisto ja Taitaja2024-tapahtuma elävät ajassa ja ovat valmiina keskusteluun.

Savon ammattiopiston opiskelijat malleina

Savon ammattiopiston opiskelijoita on ennenkin hyödynnetty kuvissa. Iina, Enni, Mila, Jimi, Adrian, Renata, Ella ja Iida sekä monet muut opiskelijat ovat meille suuri voimavara, viestintä- ja markkinointivastaava Heli Laitinen kertoo. 

Taitaja2024-tapahtuma hyödyntää tekoälyä valokuvissa ja teksteissä. Brändikuviin on kuvattu oikeita Savon ammattiopiston opiskelijoita. Lisäksi mallit ovat myös toimittaneet itse kuviaan ja yhdistämällä nämä on saatu kerättyä opetusmateriaalit tekoälyohjelmaan. Tekoäly on tuonyt myös kustannustehokkuutta tekemiseen.

Tekoäly ei kuitenkaan ole valokuva, eli se ei tallenna ihmistä täysin omana itsenään. Se tuo kuitenkin ihmisen tunnistettavat piirteet esille. Kuviin voi vielä tulla virheitä esimerkiksi käsien osalta eikä tekoäly ole vielä täydellinen, mutta kehittyy kokoajan.
– Aiemmin näitä kuvia olisi kuvattu vähintään kaksi päivää ja lisäksi valmisteluihin käytettävä aika, tehdään nyt päivässä useampi kuva, toteaa valokuvaaja Antti Karppinen.

Projektissa tekoälyä käytettiin luomaan uusia kuvia perinteisten kuvien pohjalta. Kuvaamisen jälkeen valittiin opetukseen käytettävä aineisto ja luotiin siitä oma personoitu tekoälymalli. Tekoälyn tehtävänä on tuottaa uusia kuvia hyödyntäen aiempaa sille opetettua materiaalia.   

– Kuvista luotiin Taitaja2024-tapahtumalle oma kuvapankki, jonka avulla pystytään tulevaisuudessa kuvia tuottamaan helposti lisää, kertoo Antti Karppinen.

– Tämä oli minulle ensimmäinen isompi projekti, jossa tekoäly kuvien tuottamisessa oli näin suuressa ja tärkeässä roolissa. Olen opetellut tekoälyn mahdollisuuksia kuvatuotannoissa yli vuoden ajan ja nyt prosessini alkaa olemaan siinä kunnossa, että tiedän pystyväni toteuttamaan tämän kaltaisen vaativan projektin. – Olen ollut onnekas saadessani olla mukana toteuttamassa tätä upeaa projektia näin ainutlaatuisen tiimin kanssa, Antti Karppinen toteaa. 

Kuvat ovat uskomattoman realistisia ja monipuolisia, ja ne osoittavat tekoälyn kykyä luoda uusia asioita perustuen olemassa sille opetettuihin tietoihin. 

– Lopullisista kuvista tuli juuri sellaisia kuin olin kuvitellutkin. Olen erittäin iloinen siitä, että sain olla mukana tässä upeassa projektissa, ja olen varma, että tekoälyn avustamana tulen vielä tuottamaan paljon upeita ja innovatiivisia projekteja tulevaisuudessa, kuitenkaan unohtamatta koulutuksia ja  perinteisiä kuvausprojekteja brändikuvien ja visualisointien parissa, Karppinen jatkaa.

Lue lisää brändikuvista (sakky.fi) ja Antti Karppisen blogista (antti.karppinen.com)

Taitaja2024-tapahtuma

Taitaja-tapahtuma järjestetään 20.-23.5.2024 Kuopiossa. Savilahden kampus antaa tapahtumalle arvoisensa ympäristön ja tarjoaa elämyksiä vierailijoille. Iisalmen, Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden kampusten henkilöstö ja opiskelijat ovat vahvasti mukana järjestelyissä ja mukaan halutaan koko alueen yritykset. Tapahtumaan odotetaan jopa 50 000 kävijää. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton. 

Lähihoitajat, merkonomit, autonkuljettajat, kampaajat, kokit, koneistajat, puutarhurit, rakentajat, sähköasentajat ja kymmenet muut osaajat – kaikki tärkeitä ammatteja. Jokaisen työ on tärkeää ja jokaisella on hyvä syy olla ylpeä työstään. Taitaja2024 on ylpeästi ammattilaisten tapahtuma! 

Heli Laitinen

viestintä- ja markkinointivastaava

heli.laitinen@sakky.fi 044 785 8747

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit