Cavitar-hitsauskamera opetuksen tukena

Juha Kauhanen on metallialan opettaja Savon ammattiopiston Varkauden kampuksella. Juha tunnetaan vaativana opettajana, jonka palava halu kehittämiseen ja työstä innostuminen tarttuu työkavereihin ja  opiskelijoihin.

Tulevia hitsaajia opettaessaan Juha huomasi toistavansa samoja asioita ja tunsi ehkä hieman tuskaakin siitä, miten voisi auttaa heitä, jotka tarvitsevat enemmän tukea ja toisaalta taas auttaa huippuosaajiksi nopeampia omaksujia. Onnekkaiden sattumien ja hyvien kontaktien kautta yhteistyökumppaniksi löytyi Cavitar Oy.

Opettajan haasteena voivat olla suuret opiskelijaryhmät ilman aiempaa kokemusta hitsaamisesta. Moni opettaja tunnistaakin tilanteen, jossa näyttää usealle opiskelijalle esimerkkiä ja he yrittävät olan yli kurkkien nähdä mitä tapahtuu. Hitsaus on tarkkaa työtä, jossa turvallisuudesta ei voida tinkiä. Siksi on myös merkitystä sillä, kuinka oppiminen aloitetaan.
– Opettajalle Cavitar-hitsauskamerasta on paljon hyötyä, oppimisen tukena ja tuomaan todellisuutta hitsauksen teoriaopetukseen, Juha kertoo.

Juhan mielessä oli vahva visio ja hän alkoi selvittää verkostojen kautta, miten löytyisi tarvittava teknologia. Kävi ilmi, ettei sitä valmiina löytynyt. Naapurikampukselta oli kuitenkin vinkattu olemaan yhteydessä Cavitariin. Loppu ei tässä kohtaa suinkaan ole vielä historiaa, vaan yhteistyössä on syntynyt uusi tapa opettaa hitsausta. Vuonna 2022 aloitti toimintansa Arcless Academy by Cavitar, jonka kehitystiimiin kuuluvat Juha Kauhasen lisäksi Tatu Hirvonen sekä Ville-Pekka Arasmo. Tulossa on uusi hitsausopetusmenetelmä sisältäen paljon ainutlaatuista materiaalia, mikä julkaistaan Nordic Welding Expossa Tampereella maaliskuussa 2024. Savon ammattiopisto on Arcless Academyn pilottikoulu ja uudet hitsausopetusmateriaalit on otettu käyttöön hitsausopetuksessa.


Hienointa on ottaa koko ryhmä oppimaan, jolloin kaikki voivat olla mukana  yhtäaikaa. Myös työskentelemään päästään perinteisiä pienryhmätilanteita nopeammin.

Opiskelija Lauri Mutka pääsi testaamaan hitsauskameraa ensimmäisten joukossa

Lauri Mutka opiskelee Savon ammattiopiston Varkauden kampuksella kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa. Kädentaidot ja käsillä tekeminen, siinä syy miksi Lauri ihastui hitsaajan työhön. Lauri tietää mistä hän puhuu, sillä hän ehti parin viikon ajan kokeilla koneistustakin. Se, miksi hän aikanaan peruskoulusta alalle päätyi, on oikeastaan sattumaa, mutta onnekkaasti alan valinta osui oikeaan ja tuntuu siltä, että tulevaisuuden näkymiä riittää.

Se, mihin kaikkeen Lauri on päässyt opintojen osana, ei enää olekaan sattumaa. Lauri opiskelukavereineen oli ensimmäisiä hitsauskameraa kokeilleita. Ainekset huippuosaajaksi huomattiin koululla jo pian.

– Me käytiin opintojen alussa sellainen keskustelu, jossa sanoin Laurille, että sinun kannattaa tähdätä Taitajiin. Tänä keväänä yksi tavoite on saavutettu ja Lauri pääsi finaaliin, Juha iloitsee.

Lauri Mutka osallistuu toukokuussa Taitaja2024-finaaliin lajissa 605 hitsaus.

Lauri lienee Taitaja-kilpailualueella ensimmäisiä, ellei ensimmäinen, joka on saanut hitsaajan uransa opit Cavitar-hitsauskameran avulla.

–  Minä olen analyyttisempi ja huomaan virheet. Ja pääsin kokeilemaan ihan jotain uutta, se on ollut siistiä. Juha on innostava ja vaativa opettaja, Lauri mietiskelee.

Hitsauskameran avulla on ollut innostava oppia ja opettaa. Katsetta on luotu tulevaisuuteen ja kansainväliset kilpailut kiinnostavat. Tähtäin Taitajissa on suonut mahdollisuuksia osallistua kansainvälisten kilpailujen karsintoihin. Niistä on karttunut ammattitaitoa ja alan verkostoa. WorldSkills2024-kilpailuun syksyllä osallistuvasta Teemu Laitisesta on tullut hyvä ystävä, jonka kanssa yhteyttä pidetään päivittäin. Karsinnat ja kaikki tekeminen on tuonut varmuutta ja itsetuntemusta. No mikä sitten on Laurin vahvuus toukokuun Taitaja-finaalissa?

– Mä en jännitä. Ainakaan vielä, Lauri naurahtaa.

Suomalainen Cavitar Oy on Taitaja2024-tapahtuman pääyhteistyökumppani.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit