Kaukokiito: Konkarikuljettaja kuljetuslogistiikan tuomarina

Kaukokiidon kuljettajana Kuljetusliike Y. Auramaalla 24 vuotta työskennellyt Jarmo Karonen toimii Taitaja2024 -tapahtumassa yhtenä kuljetuslogistiikkalajin finaalin tuomareista. Jarmolle tuomarointi ammattitaidon SM-kilpailuissa on jo kolmas kerta. Konkarilla on paljon annettavaa alalla aloitteleville, ja hän muistuttaa, että ammattitaito kehittyy koko ajan!

Kun satakuntalainen kuljetuslogistiikan ammattilainen Jarmo Karonen ajaa kappaletavaraa päivävuorossa Raumalla, hänet tunnistaa rauhallisen ystävällisestä asenteesta niin asiakkaita kuin työkavereita kohtaan.  Jarmo silminnähden nauttii omasta työstään.

– Kappaletavarakuljettajan työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Kuljetettavana voi olla mitä tahansa kilon painoisesta paketista kuuden metrin putkiin. Välillä ammatillista osaamista punnitaan erikoiskuljetusten kanssa.

Kaukokiidolla kuljettajana työskentelevä Jarmo Karonen on yksi kuljetuslogistiikkalajin finaalin tuomareista. Hän rohkaisee kaikkia alalla opiskelevia käymään tapahtumatorilla Kaukokiidon pisteellä tutustumassa ketjun tarjoamiin työmahdollisuuksiin.

Jarmon työpäivästä päivävuorossa ajallisesti vähiten kuluu yllättäen ajamiseen. Eniten aikaa menee kuormantekoon ja -purkuun. Se on kuljettajan ammattitaitoon liittyvä osa-alue, joka vaatii ajatusta ja tarkkuutta.

– Kuormantekotaito on valtavan tärkeää, ja siinä pitää ottaa huomioon monta asiaa, kuten purkujärjestyksen vaikutus ajojen optimaalisuuteen, itse lähetysten paino ja mitat, lähetysten päälle lastauksen mahdollisuudet ja purkupaikkojen tilat. Tämä on sellainen osa-alue tässä ammatissa, joka kehittyy vain tekemällä.

Kuljettajan ammattia voi harjoittaa monella eri tavalla, ja jokaisessa työssä on omat erikoisosaamisensa. Jokseenkin kaikissa alan hommissa tarvitaan asiakaspalveluasennetta ja työturvallisuuden huomioimista.

– Kuljetusala on kehittynyt valtavasti! Esimerkiksi työturvallisuuteen kiinnitetään meillä Kaukokiidossa tosi paljon huomiota. Se lähtee pitkälti hyvistä työkäytänteistä ja -tavoista toimia. Esimerkiksi työvälineiden turvallinen käyttö, muiden huomioiminen, kunnollinen vaatetus, ja se, että annetaan toisten tehdä oma työ rauhassa, eikä vaaranneta tilanteita häsläämällä välissä.

Ammattitaito kasvaa ja kehittyy koko uran aikana

Taitaja-finalistit ovat oman koulutusalansa huippuja, ovathan he raivanneet tiensä finaaliin. Monet ovatkin koulun ohella ammentaneet kokemusta alan töissä. Jarmon mukaan on hyvä muistaa, että ammattitaidon kehittyminen jatkuu koko uran ajan.

– Tässä työssä parhaiten oppii tekemällä, ja taidot hioutuvat vuosien myötä. Oma asenne ratkaisee! On tosi tärkeää, että suhtautuu omaan tekemiseen ja kanssaihmisiin avoimin mielin, sillä niin oppii ja kehittyy parhaiten.

Jarmo tarkistaa seuraavat rahtikirjat ja jakelukohteet mobiililaitteesta eli ”kapulasta” ennen liikkeelle lähtöä. Soitto vastaanottajalle ennen jakelua selvittää mihin lähetyksen purku tehdään. Asiakaspalvelu on tärkeä osa ammattikuljettajan työtä.

Jarmo on nähnyt kuljettajauransa aikana alan kehityksen. Hän oli töissä, kun Kaukokiidossa siirryttiin paperisista rahtikirjoista sähköisiin ja otettiin ”kapula” käyttöön.

– Nykyään paperisia rahtikirjoja on lähinnä VAK-kuljetuksissa. Mobiililaitteen käyttö on yksi osa ammattitaitoa, ja sen käytön oppii aika nopeasti. Tarkkuus kuittauksissa on tärkeää, jotta tieto kulkee asiakkaillemme oikein.

Omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa

Jarmon mukaan Kaukokiidossa panostetaan kuljettajien työhön muun muassa uusimalla kalustoa säännöllisesti, ja pitämällä autot sekä muut työvälineet kunnossa. Lisäksi työnantajan inhimillinen suhtautuminen työnteon ja vapaa-ajan tasapainoon on hyvä.

– Hyvinvointiin ja jaksamiseen panostetaan meillä kokonaisuutena. Käytössämme on myös hyvät työterveyspalvelut.  

Kuljetuslogistiikan ammattilaisten työ vaihtelee paljon riippuen siitä, millaisia työtä tekee. Jarmolla päivävuorot kappaletavarajakelussa ovat liikunnallisia, kun taas yövuorot sisältävät pidempiä ajomatkoja.

– Olen huomannut, että iän myötä esimerkiksi pitkät ajomatkat alkavat tuntua kropassa. Kuljettajien pitääkin muistaa huolehtia itsestään ja omasta jaksamisestaan. Oma hyvinvointi lähtee niinkin yksinkertaisesta reseptistä, kuin säännölliset ruokailut, liikunta ja lepo.

Kuljetuslogistiikan finaali kisataan Kuopio-hallin alueella sekä Savon ammattiopiston Savilahden kampusalueella. Kahdeksan finalistia suorittaa kilpailutehtävät henkilökohtaisen aikataulun mukaisesti 21.5.2024 klo 8:00 – 23.05.2024 klo 12:00 välisenä aikana. Kuljetuslogistiikan finaalia on tuomaroimassa Jarmon lisäsi toinenkin Kaukokiito-ketjun kuljettaja: Teemu Kautto, joka työskentelee Kuljetusliike Kantola & Koramo Oy:ssä. 

Kaukokiito – kuljetukset päivin öin, koko maassa

Auramaa-yhtiöt – Kuljetuksia jo vuodesta 1929

Pitkänmatkan kulkija – Kuljetusliike Kantola & Koramo (kantolakoramo.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit