Kiinteistönhoidon taitajaa tarvitaan työelämässä


Niiralan Kulmalla on lähes 7 000 kiinteistöä Kuopiossa ja maaseutukunnissa. Kuopion suurimpana vuokrataloyhtiönä Niiralan Kulma panostetaan asukaslähtöiseen kiinteistönhoitoon. Kiinteistönhoitajan työ on monipuolista ja työtehtävät ovat kirjavia: Nikun omilla kiinteistöillä työskennellään niin sisä- kuin ulkotöissä.


Niiralan Kulman kiinteistönhoidon eri tehtävissä työskentelee lähes nelisenkymmentä työntekijää. Työtehtävät vaihtelevat paljon vuodenajan ja sääolosuhteiden mukaan, sillä Nikun kiinteistönhoitajat työskentelevät sisä- ja ulkotöissä. Kuvassa Kai Toroi, Niiralan Kulman tekninen kiinteistönhoitaja.

– Meillä on siitä erinomainen asema, että kaikki kiinteistöt ovat Nikun omia. Kun kiinteistönhoitaja menee osoitteeseen, hän tietää, että kaikki tällä kiinteistöllä on hänen hoidettavana. Jokaisen Nikun kiinteistönhoitajan vastuulla on tietyt, tutut osoitteet, joten asukkaille kiinteistönhoitajamme ovat jo hyvinkin tuttuja: useimmat ovat työskennelleet Nikulla jo vuosikymmeniä, kertoo Niiralan Kulman kiinteistötyönjohtaja Jyrki Tuovinen. Tuovinen on myös yksi Taitaja2024-finaalin kiinteistönhoidon tuomareista.

Niiralan Kulman kiinteistönhoidon eri tehtävissä työskentelee lähes nelisenkymmentä työntekijää: suurin osa on kiinteistönhoitajan tehtävänimikkeellä. Lisäksi kiinteistönhoidon kentällä on työnjohtajia, tiiminvetäjiä ja maaseutukohteissa paikalliset alihankkijat hoitavat Niku-kiinteistöjä. 

Työ on ympärivuotista, ja ulkotöitä tehdään sääolosuhteita mukaillen. Esimerkiksi viime talven lumityöt eivät katsoneet kellonaikaa, ja silloin joustovaraa tarvittiin. Tuovinen on työskennellyt Nikulla 25 vuotta kiinteistönhoidon kentällä.

– Kiinteistöhoito on ollut aina tärkeää. Jos hommat jäävät tekemättä, asukkaat huomaavat sen heti. Hyvää kiinteistönhoitoa kyllä arvostetaan, eikä kiinteistönhoitajan työ tule häviämään minnekään. Se korkeintaan muuttuu teknisempään suuntaan.

On oltava ylpeästi kiinteistönhoitaja: arvostaa omaa työtään ja puhua myös ääneen, että minä olen tämän kiinteistön kiinteistönhoitaja.

Jyrki Tuovinen
Niiralan kulma Oy

Niiralan Kulman uudiskohteisiin tulee jatkuvasti uutta tekniikkaa ja automaatiojärjestelmiä, jotka kiinteistönhoitajan pitää oppia. Teknisiä kiinteistönhoitajia tarvitaan tulevaisuuden työelämässä. 

Kiinteistönhoidon finaali kilpaillaan Kuopio-hallilla

Kiinteistönhoidon kilpailualue on Kuopio-hallin ulkopuolella. Finalistit kisaavat kiinteistönhoitolajeissa, joista toinen on erityisen tuen opiskelijoille suunnattu laji. Tuovinen on valmistautunut tuomarointiin kilpailutehtävien tarvikehankinnoilla.

– On hienoa nähdä nuorten taitoja. Nuorena avarakatseisuus ja kiinnostus alaan ovat tärkeimpiä opinantajia. On oltava ylpeästi kiinteistönhoitaja: arvostaa omaa työtään ja puhua myös ääneen, että minä olen tämän kiinteistön kiinteistönhoitaja.

Hyvän kiinteistönhoitajan tunnistaa Tuovisen sanoin joustavuudesta, työssä tarvittavista tekniikkataidoista, pysähtymisentaidosta asiakkaan tilanteeseen, ongelmanratkaisutaidoista yllättävissäkin tilanteissa kiinteistöillä, hyvästä fyysisestä kunnosta, eikä hyvä pelisilmäkään kiinteistöillä kierrellessä ole pahitteeksi. Teknisten kiinteistöhoidon osaamisen lisäksi myös vanhan ajan talkkaritoimintaa ja -asennetta arvostetaan.

– Saman päivän aikana voi olla muuttoihin liittyviä asunnon korjaustarpeita, kiinteistön pihatöitä ja yllättäviäkin korjaustarpeita. Vaikka työtä pystyy suunnittelemaan päivä- ja viikkokohtaisestikin, yksi puhelinsoitto voi muuttaa koko päivän kulun kiireellisyyden mukaan.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit