Maailman parasta lentokoneasennusta keskellä Kuopio-hallia

Vinka-lentokone, helikopteri ja maailman parasta lentokoneasennusta keskellä Kuopio-hallia Taitaja2024-tapahtumassa 20.-23.5.2024. Lajia ei voi olla huomaamatta, koska paikalle saadaan Savon ammattiopiston oma Vinka-lentokone ja Utista tuodaan paikalle myös helikopteri. Näytöslajiin osallistuu kansainvälisiä lentokoneasennuksen ammattiosaajia ympäri maailmaa.

Lentokonehuolto on näytöslaji Taitaja2024-tapahtumassa. Lentokonehuollon tehtävä on varmistaa lentokoneiden ja  järjestelmien moitteeton toiminta. Lajin kilpailijat tähtäävät kansainvälisiin ammattitaidon maailman mestaruuskilpailuihin. Savon ammattiopiston Vinka-lentokone ja Utista saapuva helikopteri tarjoavat lajialueella mielenkiintoista seurattavaa. Kilpailualueella meistä jokainen pääsee myös itse kokeilemaan, millaista työtä lentokoneiden huoltaminen on.

Mutta kuinka lentokone ja helikopteri siirtyvät Kuopio-halliin?

Taitaja2024-tapahtumaan odotetaan noin 10 000 yläkoululaista vieraaksi. Suurtapahtuman varastointiin, rakentamiseen ja henkilöliikenteeseen tarvitaan hyvät yhteistyökumppanit ja tarkat suunnitelmat. Mikä mahtaa olla erikoisin kuljetettava kohde, jota Taitaja2024-tapahtuman logistiikkavastaavalta pyydetty kuljetettavaksi?

– Ehdottomasti se on helikopteri, toteaa logistiikkavastaava Timo Kesseli.

Hotellikuljetukset, lajialueiden rakentaminen, henkilöliikenne ja ylipäätään suurtapahtuman logistiikan suunnittelu on aloitettu jo vuosi sitten. Helikopterin siirto alkaa suunnittelemalla sen nosto, ja siirtäminen Kuopioon. Kuljettaa se täytyy suojattuna. Vaikka toisin voisi kuvitella, lentokoneen siirtäminen Rissalasta Kuopio-halliin käy huomattavasti pienemmillä järjestelyillä.  Siirtomatka on lyhyempi, ja lentokoneessa alla pyörät, joilla se saadaan liikutettua.

–  Opiskelijoille hyvä oppimistehtävä, ei meillä joka päivä lentokoneita ja koptereita päästä siirtämään, tai suurtapahtumaa rakenneta. Kyllä tämä omin voimin hoidetaan, eli Savon ammattiopiston logistiikka-alan osaaminen ja kalusto riittävät lentokaluston siirtämiseen, ja sen lisäksi tarkat aikataulut mahdollistavat tavaroiden ja ihmisten oikea-aikaisen liikkumisen tapahtuman rakentuessa, Timo kertoo.

Piia Pirhonen tavoittelee rohkeasti maailman mestaruutta

Piia Pirhonen on valmistunut lentokoneasentajaksi Savon ammattiopistosta ja opiskelee parhaillaan Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa avioniikkaa. Avioniikka-asentajana hän voi työskennellä esimerkiksi lentokoneen sähköasentajana.

Pirhonen osallistuu WorldSkills 2024 -kilpailuun, joka  järjestetään 10.-15.9.2024 Ranskan Lyonissa. Piialla ei ole kokemusta kilpailemisesta, mutta hän näyttää esimerkkiä kaikille, että maailmanmestaruutta voi lähteä tavoittelemaan rohkeasti suoraan ilman aikaisempaa kilpailutaustaa.

– Kun Piiaa pyydettiin osallistumaan WorldSkills2024 -kilpailuun, niin hän ei suoraan vastannut myöntävästi vaan lupasi miettiä asiaa. Se oli hyvä merkki! Vasta tarkan harkinnan jälkeen Piia ilmoitti olevansa valmis ilmoittautumaan kilpailuun, iloitsee valmentaja ja WorldSkills-kilpailun lentokoneasennuslajin ekspertti Pekka Korhonen.

Pekka kertoo, että he ovat keskustelleet tavoitteista. Medallion for Excellence -tunnustuspalkinnon saavat kilpailijat, jotka ovat saavuttaneet omassa lajissaan keskitasoa paremman pistemäärän. Tämä palkinto on molempien mielessä, mutta olemme varmuuden vuoksi, tavoite on asetettu vielä yhden askelen verran korkeammalle, Pekka hymyilee.

Ihan kylmiltään ei tarvitse maailmalle lähteä, sillä kilpailuun harjoitellaan vielä aktiivisesti tekemällä aikaisempien vuosien kilpailutehtäviä. Piia on harjoitellut muun muassa levytöitä, joka on vaikein osuus ja vaatii tarkkuutta. Kilpailutilanteessa materiaalia on käytössä vain vähän.

Toukokuussa harjoitusta on luvassa myös Taitaja 2024 -tapahtumassa, ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailussa, joka järjestetään 20.-23.5.204 Kuopiossa. Lentokoneasennus on näytöslajina keskellä Kuopio-hallia. Lajia ei voi olla huomaamatta, koska paikalle saadaan Savon ammattiopiston oma Vinka-lentokone Rissalasta ja Utista tuodaan paikalle helikopteri. Näytöslajiin osallistuu kansainvälisiä lentokoneasennuksen ammattiosaajia ympäri maailmaa.

Vuosi 2024 tuo Taitaja-kisat Kuopioon

Taitaja2024-tapahtuma järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Tapahtumapaikkoina ovat Savon ammattiopiston Savilahden kampus ja Kuopio-halli. Kolme lajia toteutetaan etänä. Ammattitaidon SM-finaalissa kilpailee noin 450 opiskelijaa eri ammattialoilta. Taitaja2024-tapahtuman yhteydessä kilpaillaan lisäksi yläkoululaisten Taitaja9-kilpailu.

Taitaja2024-tapahtumassa nähdään yhteensä 50 kilpailulajia. Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus ja virtuaalisuuden kehittäminen. Teemat ovat osa tapahtumaa suunnittelusta toteutukseen. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähdään ajankohtaisia teemoja – ammattinäytöslajeina ovat prosessiala, lentokonehuolto ja korujen valmistus. Taitaja2024-tapahtuma on mahtava tilaisuus tutustua suomalaiseen huippuammattiosaamiseen. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton – tervetuloa!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit