POK – Ylpeästi ammattilainen, sähkön uusi sukupolvi

POK Group Oy:n Särkiniemen tehtaalla Kuopiossa valmistetaan erilaisia sähkökeskuksia asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Kuvassa Juha Paldanius (vasemmalla), sähkökeskusasentaja Bahri Kayaalp ja henkilöstöpäällikkö Karita Lehikoinen.

POKilla 22 vuotta työskennellyt ylpeästi ammattilainen Juha Paldanius tietää millaista on kasvaa nuoresta keltanokasta oman alansa ammattilaiseksi. Juha on suorittanut Iisalmen ammattiopistossa (nykyinen Ylä-Savon ammattiopisto) 2000-luvun alussa sähkövoimatekniikan perustutkinnon ja käynyt myöhemmin vielä 4kk mittaisen kojeistokurssin, jonka suoritettuaan hänestä tuli kojeistoasentaja.

Haaveilin nuorena automaalarin urasta, mutta sähkö veti puoleensa monipuolisuudellaan jo silloin. Muistan että oli kiva kun valinnaisia kursseja sai vapaasti valita myös muilta aloilta ja viimeistään sitten tajusin että eivät raksa- tai autopuoli ole se ”minun juttu”.

POKilla on saanut olla kaikessa mukana

Juha aloitti syyskuussa 2002 Mega-Kojeisto Oy:ssä Kuopion Männistössä kojeistoasentajana. Aivan kuten kollegansa Juha valmisti alkuun pieniä sähkökeskuksia ja kokemuksen ja kehittymisen myötä siirtyi isompiin ja vaativampiin keskuksiin. POKilla puhutaan henkilöstön kasvupoluista, jotka tänä päivänä alkavat usein jo sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon ensimmäisenä vuonna ja kestävät aina ammattiin valmistumiseen saakka. Opintojen varrella sähköteknisen osaamisen kartuttua, yrityksessä voi siirtyä harjoitteluun ja kesätöihin aina vaativampien keskusten pariin yksilöllisen osaamisen, motivaation ja kokemuksen mukaan. POK konserni tarjoaa eri alan opiskelijoille harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja useita kymmeniä vuosittain.

Me olemme jo vuosia tehneet paikallisten ammattikoulujen kanssa tiivistä yhteistyötä. Haluamme kantaa yhteiskunnallista vastuuta sekä opettaa nuorille työelämäntaitoja jo opintojen varhaisesta vaiheesta lähtien. Olemme usein olleet nuorille se ensimmäinen kosketus työelämään ja koemme että saamme harjoittelijoiden kautta monipuolisuutta myös työyhteisöömme, kertoo henkilöstöpäällikkö Karita Lehikoinen.

Vuonna 2005 Pielisen Oma-Keskus Oy osti Mega-Kojeiston ja tällöin myös Juhan työpaikka siirtyi fyysisesti Neulamäen tehtaalle ja myös valmistettavien tuotteiden määrä sekä tekniset ominaisuudet laajenivat entisestään. Myöhemmin vuonna 2012 kun tilat alkoivat käydä ahtaaksi, tuli vielä siirto Särkiniemen tehtaalle, jossa Juha myös tänä päivänä työskentelee tarkastajana. 

Onhan näihin 22 vuoteen mahtunut paljon kokemuksia, oppia ja erilaisia tilanteita. Alkuun toimin erikoiskeskusasentajana, josta siirryin vaativampiin kennokeskuksiin ja sitten valmiiden keskusten tarkastajaksi. Toimin lähes 10 vuotta luottamusmiehenä ja olen työskennellyt myös tiimin kymppinä sekä tiimivastaavana. Nuorena vastavalmistuneena en olisi koskaan uskonut että olen päässyt tekemään näin monipuolisesti kaikkea ja erityisesti kasvamaan ammattilaisena myös työn parissa.

Sähkökeskusten valmistuksen lisäksi Juha on päässyt työskentelemään laajoissakin kehitysprojekteissa ja mieleen ovat jääneet myös erilaiset juhlat,  koulutukset ja tunnustukset vuosien varrelta. Tänä keväänä POK Group Oy palkittiin Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa vuoden yritykseksi 2023 ja tämä tunnustus sai myös Juhan pohtimaan omaa uraansa yrityksen palveluksessa.

Mietin että on sitä varmasti paljon hyvää ja onnistunutta itsekin tullut tehtyä ja huomionosoitus tuntui kaikkinensa hienolta. Kyllä sitä aina ”turuilla ja toreilla” liikkuessaan tulee vilkuiltua missä meidän valmistamia tuotteita näkyy ja on ollut erittäin mieleenpainuvaa törmätä itsensä tekemiin, tai itse tarkastamiinsa keskuksiin erilaisissa ympäristöissä.

Sähköalan tulevaisuus

Sähköala muuttuu ja kehittyy tällä hetkellä voimakkaasti ja se näkyy myös tarkastajan työssä. Tekniikan kehittyminen, komponenttien eri ominaisuuksien monipuolistuminen sekä entistä suuremmat projektikokonaisuudet ovat vuosien saatossa menneet vauhdilla eteenpäin ja kulmakerroin kehitykselle on kova myös tulevaisuuteen katsottaessa. Tulevaisuudessa sähköosaajia alalla tarvitaan paljon ja työn monipuolisuus yllättää varmasti useat valmistuvat ammattilaiset. Erilaiset uusiutuvan energian ratkaisut mm. aurinkoenergia kannustaa varmasti teknologiasta kiinnostuneita nuoria entistä enemmän lähtemään alalle. 

Olisiko Juhalla vielä loppuun jotain sanottavaa nuorille ammatillista koulutusta harkitseville tai ammatissaan opiskeleville?

Ole rohkea ja usko itseesi – sillä pääsee pitkälle!

POK – Pystyn, Osaan, Kehityn

#sähkönuusisukupolvi #luotujohtamaan

Tiesitkö että POK Group Oy:n oppilaitosyhteistyön osalta vietetään tänä vuonna juhlavuotta! Iisalmessa Ylä-Savon ammattiopiston kanssa tehty yhteistyö täyttää syksyllä 10 vuotta. POK Group Oy:n Iisalmen tehtaan yhteydessä toimii YSAO:n opetustilat, joissa sähkö- ja automaatioalan opiskelijat suorittavat sekä teoria- että käytännön opiskelua ja työelämäjaksoja suoraan yrityksen tiloissa ja tuotteilla.

POK GROUP OY

POK Group Oy on Taitaja2024-tapahtuman sähköasennuslajin pääyhteistyökumppani.
Yritykseen voit tutustua tarkemmin tapahtumatorilla Kuopio-hallissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit