Reittejä kohti unelmaa

Savon ammattiopistosta vuonna 2023 logistiikan perustutkinnon opinnoista valmistunut Roope Lahtoniemi on kulkenut mielenkiintoisen matkan kohti vakituista työtä Pohjolan Matkalla.

Opiskeluaikana mieleenpainuvin ja opettavin kokemus on ollut luokan kanssa Helsinkiin suunnattu ajoreissu.

–  Siellä oikeasti oppi todella paljon. Ja meillä oli luokan kanssa hauskaa, Roope toteaa.

Pohjolan Matkalla Roopen tarina alkaa kolmen kuukauden harjoittelujaksosta, joka johti vakituiseen työpaikkaan. Työpaikalla annettiin kolmen päivän perehdytys, jonka jälkeen hän pääsi itsenäisesti ratin taakse, ajamaan tilausajoja ja linjaliikennettä. Linja-autonkuljettajan työ ei ole pelkkää ajamista; se on iloa maiseman vaihtumisesta ja asiakaspalvelun taitoa. Aiempi taksinkuljettajan työ on antanut arvokasta kokemusta ihmisten kohtaamisessa ja palvelemisessa.

– Toimistossa tehtävä työ ei ole minua varten, halusin liikkuvan työn, Roope kuvailee työtään.

Harjoitteluaikana tarjottiin mahdollisuutta Helsingin turistibussien ajamiseen, ja Roope tarttui rohkeasti tilaisuuteen.
– Työkaveri piirsi reitit karttaan ja harjoittelin ensin reittejä muutaman kerran henkilöautolla.

Isot autot olivat pienen Roopen mielestä kiinnostavia ja linja-autonkuljettajan työ on siintänyt mielessä jo pienestä pitäen. Autot ylipäätään ovat kiinnostaneet aina ja Roope on kasvanut autojen parissa. Isä ja ukki ovat molemmat ajaneet työkseen linja-autoa, ja hän myöntääkin esikuvien suuren vaikutuksen omaa ammatinvalintaa tehdessä.

Ajaessa Roope nauttii erityisesti kesäpäivistä, kun aurinko paistaa ja tie kutsuu seikkailuun. Mutta  ei työ ole pelkkiä aurinkoisia päiviä. Tien päälle on lähdettävä säässä kuin säässä ja huonolla kelillä ajaminen käy oikeasti työstä. Linja-autonkuljettajan työ ei ole pelkkää ratin pyöritystä, vaan työ vaatii myös kykyä palvella asiakkaita ja hallita ajoneuvoa kaikissa olosuhteissa.

Pohjolan Matka, Roopen työpaikka on kuin suuri perhe. Vaikka yritys on iso, vallitsee siellä pienen perheyrityksen henki. Työntekijänä Roope arvostaa sitä, että voi puhua suoraan toimitusjohtajalle ja että hänen toiveitaan kuunnellaan vuorojen suunnittelussa. Työ on joustavaa, ja kun itse osoittaa joustavuutta, myös työnantaja vastaa samalla mitalla.

Pelin henki – Kalpan liigajoukkueen kuljettaminen ei tunnu työlle  

Erityisen mieleisiä työreissuja ovat olleet Kalpan liigajoukkueen kuljettamiset. Jo harjoittelun aikana Roopelta kysyttiin kiinnostusta joukkueen kuljettamiseen.

–  Käytännössä minä ajan kaikki vieraspelien matkat, Roope kertoo.
Roope ymmärtää pelin hengen ja tietää, että hänen tehtävänsä on antaa pelaajille rauha keskittyä. Hän hoitaa oman osuutensa eli matkat ja kannustaa.
– Kalpan liigajoukkueen kuljettaminen ei edes tunnu työltä. Pääsen katsomaan pelit ja kannustamaan joukkuetta, melkein kuin harrastus, josta saa vielä palkkaa, Roope virnistää.

Työ Pohjolan Matkalla on vaihtelevaa. Kesällä on paljon risteilyjä, ja talvella taas enemmän linja-ajoa. Linja-autonkuljettaja istuu työssään paljon. Ajorupeaman jälkeen Roopen valinta usein on pieni lenkki, joka piristää ja antaa uutta energiaa. Vapaa-ajallaan hän pitää huolta kunnostaan urheilemalla, mikä auttaa jaksamaan työssä.

Kalpan liigajoukkueen lisäksi mukavinta on ajaa tilausajoja.

– Työssä parasta on monipuolisuus ja vaihtelevuus. Aina ei voi tehdä pelkkää suosikkijuttua, mutta kaikki on mukavaa, kun päivät ovat vaihtelevia, Roope pohtii.

Pohjolan Matka on Taitaja2024-tapahtuman pääyhteistyökumppani ja mukana kuljetuslogistiikkalajissa.
Tutustu Pohjolan Matkan tarinaan – Suomen mukavimmat matkamuistot nyt ja tulevaisuudessa Lue lisää (Pohjolanmatka.fi)

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit