Syyskuun huippuhetki: Hermanni edustaa Suomea EuroSkills 2023 -kilpailussa

Suvun pitkä yrittäjyys saa jatkoa, kun Hermanni Huuskonen ja hänen veljensä ostivat osuudet perheyrityksestä. Lappalaisen puutarha on kasvattanut kukat lähiseutujen ihmisten iloksi jo pitkän tovin. Tervon keskustassa, Savon sydämessä on kasvihuoneita yhteensä 4000 neliön verran. Korona-aika toi liiketoimintaan omat mausteensa ja laittoi mm. karsimaan myyntipaikkoja toreilta ja samalla innosti ihmisiä sijoittamaan koteihin ja pihoihin, ja kaukaisemmat asiakkaat puutarhalle uskollisesti ostoksille jopa Pohjois-Suomesta saapuvat.  

Hermanni Huuskonen ja hänen veljensä ostivat osuudet perheyrityksestä ja yhdessä vanhempien kanssa jatkavat toimintaa. Tuoreet yrittäjät olivat jo heti yrittäjyyden alkutaipaleella toisaalta isoissa saappaissa ja lyhyen historian suurimpien haasteiden edessä. Öljyn hinta nousi tuplat yhdessä yössä ja kasvien kuljettaminen toreille myyntiin pitää tehdä harkiten, polttoaine on kallista. Sinnikkyyttä Hermannilla siis on ja sitä tarvitaan myös kilpaillessa. 

–  Joka suunnalta löytyy tekemistä, tuumii tuore yrittäjä Hermanni. Kevät on puutarhalla kiireisintä sesonkia. Harvassa ammatissa saa tehdä lähes kaikkea: ajaa autolla ja kuljettaa tavaraa, myydä ja palvella asiakkaita, hitsata ja korjata, olla talonmiehenä ja listaa voisi jatkaa loputtomiin.

– Vastapainoksi yrittäjyydelle Hermanni luettelee mieluisimpina moottorikelkkailun ja moottoripyörän. Ajaa vaikka vähän pidemmän lenkin kautta töihin ja katselee maisemia, siinä se pää tuulettuu samalla, hän hymähtää.

Koululla Hermanni muistetaan osallistumisesta Taitaja-kilpailuun vuosina 2018 ja 2019. Ja haettiinpa opiskelukaverin ja valmentaja Sannan kanssa kilpailukokemusta Kiinasta asti. Viimeisimpänä olemme saaneet seurata Hermannin treenejä ensin WorldSkills 2022-kilpailuun ja sittemmin EuroSkills2023-kilpailuun.

– Hermanni bongattiin jo opintojen aikana kansainvälisiin kisoihin, World Skills 2022 viherrakennus-lajin ekspertti ja Hermannia jo Taitajiin valmentanut Sanna kertoo. Rauhallisuus, tarkkuus ja sinnikkyys ovat Hermannin osaamisen vahvuuksia niin kilpailijana, kuin työelämässä.

World Skills 2022 ilmoitti, ettei kilpailua voida turvallisesti Shanghaissa järjestää. Ja kevät ja kesä elettiinkin odottavissa tunnelmissa. Puutarha-alan ammattitutkinto tuo osaamista yrittäjälle ja kaikki kilpailua varten treenattu lisää osaamista tuoreen yrittäjän työelämään ja tulevaisuuteen. WorldSkills-kilpailun piti olla 2022 vuoden syksyllä Shanghaissa, mutta kilpailu järjestettiin hajautettuna 15 eri maahan. Suomen ammattitaitomaajoukkueen jäsenet matkasivat tuolloin kilpailemaan eri puolille maailmaa. Hermanni ja Niklas Lappalainen kilpailivat vuoden 2022 lokakuussa Tallinnassa.

Kilpaillessa saa haastaa itseään ja samalla ammattitaito kehittyy

Tällä kertaa Suomen ammattitaitomaajoukkue pääsee matkaan yhdessä ja kokemus on erilainen, ja jokainen kilpailija pääsee kokemaan matkan oikeana joukkueena.

Hermanni opiskelee viheraluerakentajan ammattitutkintoa Savon ammattiopistossa. Hermannin parina kilpailussa on Wilhelmiina Saarijärvi. Myös Wilhelmiinalla on aiempaa kilpailukokemusta kansallisella tasolla Taitaja-kilpailussa ja kansainvälisestä WorldSkills 2019-kilpailusta.

– Hain mukaan joukkueeseen, sillä haluan laajentaa omaa osaamistani. Kilpailemisessa saa haastaa itseään ja samalla oma ammattitaito kehittyy, Hermanni toteaa.

Parasta Hermannin mielestä on nähdä oma kädenjälki ja haastaa itseä suoriutumaan haastavista tehtävistä, se palkitsee. Opinnot, treenit ja kilpailukokemus sekä kilpailun aikana kertyneet verkostot auttavat tulevaisuudessa.

– Aion jatkaa työskentelyä yrittäjänä Lappalaisen Puutarhalla (Lappalaisen puutarha, Facebook) ja kehittää yritystä eteenpäin, toteaa Hermanni.

Landscape Gardening

Viherrakentajat rakentavat istutuslaatikoita.

EuroSkills2023

”Valmentaudumme treenaamalla käytännön harjoitteita sekä parityöskentelyä.”

Viherrakentamisen ammattilaiset rakentavat, hoitavat ja uudistavat erilaisia puutarha-alueita, kuten pihoja, puistoja ja katuympäristöjä. Kilpailussa rakennetaan piirustusten mukainen piha-alue, joka voi sisältää erilaisia osioita istutuksista kivetyksiin ja aidoista vesielementteihin. Kilpailussa viherrakentaminen on parilaji.

Kilpailijat
Hermanni Huuskonen (Taustataho: Savon ammattiopisto)
Wilhelmiina Saarijärvi (Taustataho: SASKY koulutuskuntayhtymä)

Ekspertti
Thomas Vasenius
Taustataho: Omnia
Ekspertti toimii lajin asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja siihen valmistauduttaessa.

Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee EuroSkills Gdansk 2023 -kilpailussa Puolassa 5.–9.9.2023.

Tule mukaan kannustamaan nuoria osaajia!

Seuraa Suomen ammattitaitomaajoukkueen matkaa Facebookissa!

Tutustu maajoukkueeseen

Ammattitaidon EM-kilpailu EuroSkills järjestetään Puolan Gdanskissa 5.–9.9.2023. Suomesta kilpailuun osallistuu virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluu 25 kilpailijaa ja 22 eksperttiä. Suomen joukkue osallistuu yhteensä 21 lajiin.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit