Treenit näköalakoneistamossa

Savon ammattiopiston Varkauden kampuksella opiskellut Aapo Paunonen osallistui Taitaja2022 Suomen mestaruuskilpailuun Porissa, ja kotiin palattiin kultamitali kaulassa. Aapoa valmensi Niko Mähönen, joka itsekin edusti Suomea ja Savon ammattiopistoa muutama vuosi aiemmin Kazanissa maailman mestaruuskilpailussa. Lajialueella Porissa moni näki Aapon lahjat, ja WorldSkills-kilpailuun tähdätessä myös päättäväisyys on tullut tutuksi.

– Hakeuduin kansainvälisiin kilpailuihin, koska huomasin jo Taitajien aikaan, että kilpaileminen on yksi parhaista keinoista kehittää omaa osaamista  ja haastaa itseään. Ja tietysti mahtavinta on päästä testaamaan millä tasolla oma osaaminen on, Aapo kertoo.

Aapo edustaa Suomen ammattitaitomaajoukkuetta lajissa CNC-milling eli CNC-jyrsintä. Armeija haastaa vähän harjoitustahtia, mutta heti armeijan jälkeen Aapon valmennussuunnitelmassa lukee jokaisen päivän kohdalla treenaamista. Niko, tuo Taitajista tuttu valmentaja on suuri tuki ja turva ja nykyään Savon ammattiopistossa töissä. Suuri tuki ja turva on koko valmennusrinki. Valmennusringissä on kokemusta sekä kisakentältä sekä tuomarin, että kilpailijan näkökulmasta. Ja tukena laaja yrityskenttä. Valmennusrinkiin kokemuksen ääntä tuo myös eksperttinä eli tuomarina aiemmin toiminut Savon ammattiopiston opettaja Jukka Marttinen.

Aapon valmennusrinki vasemmalta Jukka Marttinen, Niko Mähönen ja Jari Tuhkanen.

–  Minä tuon valmennusrinkiin ekspertin näkemystä aiemmista kisoista. Jarilla ja Nikolla on se kilpailijan kokemus, eli kyllä meillä on kasassa paras tiimi tässä, iloitsee Jukka.

Savon ammattiopiston opettaja Jari Tuhkanen lähtee ensimmäistä kertaa ekspertiksi.
– Edellisen kerran katsoin maailman mestaruuskisoja kilpailijana, ja nyt olen todella innostunut. Aapo on todella motivoitunut ja minulla on hyvä tuki ympärillä. On siis ihan mahtavaa tähdätä maailman mestaruuskilpailuun, Jari toteaa.

Ekspertti on Skills Finlandin nimeämä henkilö, joka toimii kansainvälisessä kilpailussa tuomarina ja lajin asiantuntijana. Ekspertti valitaan avoimella haulla ja kausi kestää noin vuoden. Eksperttinä Jarilla taustatahona on Savon ammattiopisto.

Lajin valmennusta koordinoi lajipäällikkö. Kansainvälisiin kilpailuihin lähtee Suomesta ekspertti eli tuomari jokaiseen lajiin, johon lähetetään kilpailija. Hän osallistuu kilpailijan valmennukseen yhdessä lähivalmentajien kanssa.

 –  Olen saanut valmennusringiltä hyviä vinkkejä. Omasta mielestäni vahvuuksia on nopea oppiminen, ja avoimuus uusille tavoille. Lisäksi ratkon ongelmat nopeasti, Aapo miettii vahvuuksiaan.

Taitajaviikolla toukokuussa Savon ammattiopiston Savilahden kampuksen koneistamossa yleisö pääsee näkemään Taitaja2024-finalistien mittelyä mitaleista sekä pidemmälle tähtäävien WorldSkills-kilpailijoiden treeniä.

Savon ammattiopiston kampussydän on koneistamo. Ainakin, jos Jukalta kysytään.
–  Toukokuun 21.-23.5.2024 meidän tiloihimme pääsee katsomaan jotain ihan uutta. Ja todistamaan itse koneistamon nälöalat, Jukka ja Niko toteavat.

Jukka Marttinen ja Niko Mähönen toivottavat yleisön tervetulleeksi Taitaja2024-tapahtumaan.

Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Taitaja2024-kilpailun lajivastaavat Jukka Marttinen ja Niko Mähönen jo innolla odottavat yleisöä ja kannustajia kilpailuun.

Oui- kohti Ranskaa

Seuraava WorldSkills-kilpailu järjestetään Lyonissa, Ranskassa, 10.–15.9.2024.
WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat voivat täyttää kilpailuvuonna korkeintaan 22 vuotta.

Niihin lajeihin, joihin Suomesta lähetetään ekspertti, valitaan kilpailijat avoimilla karsinnoilla. Ekspertiksi tai kilpailijaksi valitulla tulee aina olla oma taustayhteisö, joka esimerkiksi vastaa kilpailuun osallistumisen kuluista. Skills Finland nimeää maajoukkueen ja koordinoi maajoukkuevalmennusta.

–  Osaan sanoa ranskaksi kyllä, vielä kai pitää opetella sanomaan myös ei, Aapo virnistää.

Taitaja2024 valtaa Kuopion toukokuussa

Taitaja2024-tapahtuma järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Tapahtumapaikkoina ovat Savon ammattiopiston Savilahden kampus ja Kuopio-halli. Kolme lajia toteutetaan etänä. Ammattitaidon SM-finaalissa kilpailee noin 450 opiskelijaa eri ammattialoilta.

Taitaja2024-tapahtuman yhteydessä kilpaillaan lisäksi yläkoululaisten Taitaja9-kilpailu.

Taitaja2024-tapahtumassa nähdään yhteensä 50 kilpailulajia. Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus ja virtuaalisuuden kehittäminen. Teemat ovat osa tapahtumaa suunnittelusta toteutukseen. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähdään ajankohtaisia teemoja – ammattinäytöslajeina ovat prosessiala, lentokonehuolto ja korujen valmistus. Taitaja2024-tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma ja tilaisuus tutustua suomalaiseen huippuammattiosaamiseen.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit