Taitaja2024 -kassin syntytarina Elävä säätiöllä – Ylpeästi erilainen!

Taitaja2024 -tapahtuma saatiin Kuopioon. Elävä säätiö sr on työllistämistoimintaa järjestävä kierrätystavaratalo Pohjois-Savossa ja Taitaja2024 -tapahtuman yksi pääyhteistyökumppaneista. Yksi Elävä säätiön tehtävistä Taitaja2024 -tapahtumaan on ollut valmistaa viidelle sadalle kisaajalle kangaskassit kierrätysmateriaaleista.

Taitaja2024 -kassi on saanut alkunsa ihmisten lahjoittamista tai pois heittämistä, tarpeettomista tekstiileistä. Tarkoituksena oli antaa ehjille tekstiileille uusi elämä kassin muodossa!

Elävä säätiön Kuopion ja Siilinjärven toimipisteisiin lahjoitetuista ja poistotekstiilikeräykseen tulleista kankaista valittiin parhaimmat ja soveltuvimmat kankaat; mahdollisimman kestävät ja pestävät.

Siilinjärven Luovapajalla alettiin suunnitella kangaskassille kaavaa; testailtiin eri kokoisia kangaskasseja ja päädyttiin valmennus- ja laatupäällikkö Kristiina Karhun siniseen kangaskassimalliin. Tämä oli paras ja sen mukaan piirrettiin kaavat.

Kankaat leikattiin näppärästi tekstiilileikkurilla niin Kuopiossa kuin Siilinjärvelläkin. Kahvat leikattiin yksivärisistä kankaista ja kassiosiin käytettiin niin kirjavia kuin rauhallisen värisiä kankaita.

Kahvojen kankaanpalaset silitettiin ja ommeltiin. Kahvojen ompeluun osallistui niin TET-oppilaat, vapaaehtoistyöntekijät, opiskelijat, valmentautujat kuin työvalmentajatkin. Kangaskassien valmistus sai pajoillamme aikaan yhteen hiileen puhaltamisen meiningin, hyvä me!

Kassiosasta huoliteltiin saumat saumurilla ja ommeltiin sivut yhteen. Välillä loppui langat ja toisinaan temppuilivat ompelukoneet. Onneksi porukassa oli sisukkaita tyyppejä ja vastoinkäymisistä selvittiin!

Viimein kassi oli valmis koottavaksi yhteen, eli kahvat laitettiin nuppineuloilla kassiosaan kiinni. Kassit ommeltiin valmiiksi ja Kuopio & Siilinjärvi saivat ansaitusti huokaista!

Kuopion ja Siilinjärven valmiit kassit lähetettiin runkokuljetusten mukana Varkauden toimipisteeseen, jossa tehtiin painatukset. Jokunen kassi katosi matkalla ja jokunen meni vahingossa myyntiin. Mutta ei huolta, ompelutiimi valmisti kasseja lisää ja taas oli kaikki hyvin!

Varkauden Elävä säätiön toimipisteellä painatusten teko aloitettiin kuvan käsittelyllä, jotta siitä saatiin painokelpoinen.

Seuraavaksi kuva tulostettiin ja leikattiin tulostinleikkurilla, jonka jälkeen otettiin irti ylimääräinen kalvo.

Kuvat laitettiin siirtokalvolle ja paineltiin huopasienellä, että mahdolliset ilmakuplat saatiin pois.

Kuvat leikattiin arkista erilleen ja aseteltiin kassin päälle ja painettiin lämpöprässillä.

Tässäpä valmis kassi painatuksilla, tämä on YLPEÄSTI ERILAINEN! Pidä siitä ja itsestäsi hyvää huolta!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit