Kuljemme kohti Taitaja2024-kevättä

Ammatillisen koulutukset parhaimmisto, taitajien taitajat kokoontuvat Kuopioon toukokuussa ammattitaidon SM-finaaleihin Taitaja2024-tapahtumaan. Tapahtuma on todellinen näyteikkuna ammatilliseen koulutukseen. Taitajissa mitellään paremmuudesta noin 50 eri lajissa, joita voi vapaasti seurata Kuopion Savilahdessa ja Kuopiohallissa lähiympäristöineen. Monipuolisuus eri oheistapahtumineen ja näyttelyosastoineen luo kiinnostavat puitteet tapahtuman seuraamiseen. Edellisen kerran Taitaja-tapahtuma oli Kuopiossa vuonna 2011.

Tule mukaan katsomaan, millaisia taitoja eri ammattilaisilta vaaditaan, ja samalla saamaan itsekin ideoita oman osaamisen kehittämiseen tai uuden uran luomiseen. Taitaja2024 Kuopio -tapahtuma tarjoaa osallistujille mahdollisuuden päästä näkemään, kokemaan ja tutustumaan eri alojen ammatteihin, koulutukseen ja työelämään. Tapahtumassa voi seurata nuoria osaajia, tulevaisuudentekijöitä ja huippuammattilaisia yhteensä yli 50 eri lajissa tai ammattinäytöksissä.

Oui- kohti Ranskaa

Taitaja2024-kilpailuun on hakeutunut ennätysmäärä WorldSkills ja EuroSkills-kilpailuun tähtääviä kilpailijoita ympäri maailman. Kaukaisimmat vieraat näyttäisivät saapuvan Singaporesta ja lähimmät ihan naapurimaista. Suomen ammattitaitomaajoukkuekin treenaa Taitaja-viikolla Kuopiossa, kertoo Taitaja2024-tapahtuman kansainvälisyyskoordinaattori Esa Heikkinen.

Suomen ammattitaitomaajoukkueeseen kuuluu 22 oman alansa nuorta huippuosaajaa. He osallistuvat omien alojensa MM-kilpailuihin Lyonissa 10.–15.9.2024. Taitaja2024 Kuopio-kilpailu on monelle harjoitusta kohti syyskuun suurta kilpailua. Moni Suomen ammattitaitojoukkueesta pääsee siis toukokuussa painetestiin, ja saa vastaansa kansainvälisiä kilpailijoita.

Seuraava WorldSkills-kilpailu järjestetään Lyonissa, Ranskassa, 10.–15.9.2024.
WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat voivat täyttää kilpailuvuonna korkeintaan 22 vuotta.

Niihin lajeihin, joihin Suomesta lähetetään ekspertti, valitaan kilpailijat avoimilla karsinnoilla. Ekspertiksi tai kilpailijaksi valitulla tulee aina olla oma taustayhteisö, joka esimerkiksi vastaa kilpailuun osallistumisen kuluista. Skills Finland nimeää maajoukkueen ja koordinoi maajoukkuevalmennusta.

Vastuullinen tapahtuma

Taitaja2024-tapahtuman vastuullisuussuunnitelma nostaa esille monipuolisesti vastuullisuuteen liittyviä teemoja, joihin tapahtuma sitoutuu. Suunnitelmasta on kehitetty aiempia vuosia laajempi kokonaisuus, jonka tavoitteena on ohjata vastuullisuuden toteutumista tapahtumassa. Vastuullisuus huomioidaan sekä tapahtuman suunnittelussa että toteutuksessa Skills Finlandin ohjeistuksen mukaisesti. Suunnitelmassa on huomioitu ekologiset, sosiaaliset, kulttuuriset ja taloudelliset näkökulmat ja painopisteinä tapahtumassa toimivat virtuaalisuuden kehittäminen, työelämän vihreä siirtymä ja kestävyysmurros, vähähiilinen kiertotalous sekä yhteistyö alueen toimijoiden kanssa.

Tapahtuman ja lajien suunnittelussa kestävän kehityksen toteuttamista halutaan kehittää entistä vahvemmin osaksi Taitaja-konseptia ja sen tulee olla yleisölle näkyvästi esillä. Taitaja2024-tapahtumassa pyritään esimerkiksi toteuttamaan tasa-arvoa tarjoamalla yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille osallistujille ja varmistaa, että kaikenlaisista taustoista tulevat opiskelijat ja TaitajaPLUS-kilpailijat saavat kilpailusta tasavertaisen kokemuksen. Tavoitteena on tukea kaikkia osallistujia kehittämään omaa ammattiosaamistaan kohti huipputasoa. Lue lisää vastuullisuudesta.

Nähdään Kuopiossa

Taitaja2024-tapahtuma järjestetään Kuopiossa 20.–23.5.2024. Tapahtumapaikkoina ovat Savon ammattiopiston Savilahden kampus ja Kuopio-halli. Kolme lajia toteutetaan etänä. Ammattitaidon SM-finaalissa kilpailee noin 450 opiskelijaa eri ammattialoilta. Taitaja2024-tapahtuman yhteydessä kilpaillaan lisäksi yläkoululaisten Taitaja9-kilpailu.

Taitaja2024-tapahtumassa nähdään yhteensä 50 kilpailulajia. Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus ja virtuaalisuuden kehittäminen. Teemat ovat osa tapahtumaa suunnittelusta toteutukseen. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähdään ajankohtaisia teemoja – ammattinäytöslajeina ovat prosessiala, lentokonehuolto ja korujen valmistus. Taitaja2024-tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma ja tilaisuus tutustua suomalaiseen huippuammattiosaamiseen.

Tervetuloa mukaan taitajien tapahtumaan!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Tapahtuman pääyhteistyökumppanit