P1
Restaurang- och Cateringservice / Semifinal
Tävlingstid
Mondag 29.1.2024
Tisdag 30.1.2024
Onsdag 31.1.2024
Tävlingsplats
Ammattiopisto Live
Läkkisepänkuja 8
00620 Helsinki
Semifinalkoordinator
Tidtabell
Tävlingstiden är sammanlagt 2–6 timmar.
Preliminär tidtabell för dagen: kl. 9-16
Material och utrustning
Material och utrustning som semifinalarrangören reserverar färdigt till tävlingsplatsen:
- arbetspunkt
- arbetsredskap och apparater
- engångshandskar
- sopkärl för sortering av avfall
- råvaror som används vid tillredningen av mat
- restaurangens grunduppsättning av torrsubstanser
- de arbetsredskap, maskiner och apparater som används är sådana modeller som vanligtvis används i storhushållskök
Praktiska råd
Den tävlande ska ta med sig följande arbetsredskap:
- fotoförsett identitetsbevis
- en dräkthelhet som förutsätts enligt livsmedelslagen och är godkänd av utbildningsanordnaren
- recept som behövs
- det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Huvudsakliga bedömningskriterier:
Bedömningen baserar sig på examensdelen Tillredning av lunchrätter. Kraven på kunnande baserar sig på kravnivån nöjaktiga (N2) i examensgrunderna.
Skriftlig uppgift (10 poäng)
Tillredning och framdukning av produkter 30 poäng
Portionernas utseende, konsistens och smak 40 poäng
Ansvarsfull verksamhet 20 poäng
En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.
Beskrivning av bedömningens genomförande (Reglerna punkt 7.5)
Kvalitativ bedömning 60 %
Kvantitativ bedömning 40 %
Om en tävlande äventyrar säkerheten för sig själv eller andra, kan tävlingsprestationen avbrytas.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1/Tillredning av huvudrätt för fyra personer
Upgift
Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en vegansk huvudrätt av givna råvaror
Portionerna sätts samman och färdigställs fritt
Modul 2/Tillredning av efterrätt för fyra personer
Upgift
Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en vegansk efterrätt av givna råvaror
Portionerna sätts samman och färdigställs fritt
Modul 3/Skriftlig uppgift
Upgift
På tävlingsplatsen får tävlingsparet en särskild skriftlig uppgift gällande företagsamhet.
Lista över råvaror
Lista över råvaror, enligt vilken de tävlande planerar både huvudrättens och efterrättens portioner för fyra personer. Alla råvaror kommer till ett enda stort bord, därifrån de tävlande hämtar de produkter de behöver.
rödlök
vitlök
potatis (fast)
tomat
grönkål, bladkål
jordärtskocka
svartrot
morot
vitlök
pumpa, squash
äggplanta
paprika (röd)
mörka sojabitar (kross)
röda linser
kikärt
quinoa
svarta bönor
rypsolja
ättika
havremjölk
havregrädde
havrefraiche
vegansk ost (Oddly good veggie grated)
färsk mynta
färsk koriander
färsk röd chili
färsk persilja
färsk basilika
vetemjöl
lime
bakpulver
socker
mjölkfri margarin
krossade nötter (hasselnöt)
apelsin
färsk dadel
äpple
honungsmelon
djupfrysta hallon (inhemska)
kakaopulver
vegansk havrevisp
vaniljsocker
potatismjöl
florsocker
bikarbonat (soda)
salt
svartpeppar
veganskt skorpmjöl
paprikapulver, rökt
formspray
Kryddor får man ta med, om man tar så mycket att alla kan använda dem.
Anvisningar om eventuell 30% förändring i tävlingsuppgiften ges åt de tävlande när tävlingstiden startar.