P1

Restaurang- och Cateringservice / Semifinal

Tävlingstid

Mondag 29.1.2024

Tisdag 30.1.2024

Onsdag 31.1.2024

Tävlingsplats

Ammattiopisto Live
Läkkisepänkuja 8
00620 Helsinki

Semifinalkoordinator

Tidtabell

Tävlingstiden är sammanlagt 2–6 timmar.

Preliminär tidtabell för dagen: kl. 9-16

Material och utrustning

Material och utrustning som semifinalarrangören reserverar färdigt till tävlingsplatsen:

  • arbetspunkt
  • arbetsredskap och apparater
  • engångshandskar
  • sopkärl för sortering av avfall
  • råvaror som används vid tillredningen av mat
  • restaurangens grunduppsättning av torrsubstanser
  • de arbetsredskap, maskiner och apparater som används är sådana modeller som vanligtvis används i storhushållskök

Praktiska råd

Den tävlande ska ta med sig följande arbetsredskap:

  • fotoförsett identitetsbevis
  • en dräkthelhet som förutsätts enligt livsmedelslagen och är godkänd av utbildningsanordnaren
  • recept som behövs
  • det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Huvudsakliga bedömningskriterier:

Bedömningen baserar sig på examensdelen Tillredning av lunchrätter. Kraven på kunnande baserar sig på kravnivån nöjaktiga (N2) i examensgrunderna.

Skriftlig uppgift (10 poäng)

Tillredning och framdukning av produkter 30 poäng

Portionernas utseende, konsistens och smak 40 poäng

Ansvarsfull verksamhet 20 poäng

En noggrannare bedömning görs enligt CIS-poängberäkningssystemet. Tävlingsuppgiften bedöms på skalan 0–100 p.

Beskrivning av bedömningens genomförande (Reglerna punkt 7.5)

Kvalitativ bedömning 60 %

Kvantitativ bedömning 40 %

Om en tävlande äventyrar säkerheten för sig själv eller andra, kan tävlingsprestationen avbrytas.

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1/Tillredning av huvudrätt för fyra personer

Upgift

Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en vegansk huvudrätt av givna råvaror

Portionerna sätts samman och färdigställs fritt

Modul 2/Tillredning av efterrätt för fyra personer

Upgift

Tävlingsparet har i uppgift att tillreda en vegansk efterrätt av givna råvaror

Portionerna sätts samman och färdigställs fritt

Modul 3/Skriftlig uppgift

Upgift

På tävlingsplatsen får tävlingsparet en särskild skriftlig uppgift gällande företagsamhet.

Lista över råvaror

Lista över råvaror, enligt vilken de tävlande planerar både huvudrättens och efterrättens portioner för fyra personer. Alla råvaror kommer till ett enda stort bord, därifrån de tävlande hämtar de produkter de behöver.

rödlök

vitlök

potatis (fast)

tomat

grönkål, bladkål

jordärtskocka

svartrot

morot

vitlök

pumpa, squash

äggplanta

paprika (röd)

mörka sojabitar (kross)

röda linser

kikärt

quinoa

svarta bönor

rypsolja

ättika

havremjölk

havregrädde

havrefraiche

vegansk ost (Oddly good veggie grated)

färsk mynta

färsk koriander

färsk röd chili

färsk persilja

färsk basilika

vetemjöl

lime

bakpulver

socker

mjölkfri margarin

krossade nötter (hasselnöt)

apelsin

färsk dadel

äpple

honungsmelon

djupfrysta hallon (inhemska)

kakaopulver

vegansk havrevisp

vaniljsocker

potatismjöl

florsocker

bikarbonat (soda)

salt

svartpeppar

veganskt skorpmjöl

paprikapulver, rökt

formspray

Kryddor får man ta med, om man tar så mycket att alla kan använda dem.

Anvisningar om eventuell 30% förändring i tävlingsuppgiften ges åt de tävlande när tävlingstiden startar.

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners