P1 Restaurang- och cateringtjänster
MästarePLUS-tävlingen är för studerande inom yrkesutbildningen som är i behov av särskilt stöd.
Branschen passar dig, om du
- är intresserad av mat och matlagning.
- vill använda din kreativitet i arbetet.
- är beredd att lära dig kundbetjäning.
- vill arbeta som medlem i ett team.
- kontinuerligt vill lära dig nytt.
Vad kan arbetet gå ut på?
- Planering av olika maträtter.
- Att uppgöra, bearbeta och tolka matlagningsrecept.
- Tillredning av maträtter.
- Framsättning av maträtter.
- Användning av maskiner och apparater vid matlagning.
- Servering och kundbetjäning.
Var finns arbete; arbetsplatser, arbetsmiljöer och regional spridning?
Beroende på kompetensområde kan arbetsplatserna vara till exempel restauranger, storkök, kaféer, last- och passagerarfartyg, cateringföretag, snabbmats-, festservice- och turismföretag, hotell o.d., samt servicestationer. Arbete finns runt om i Finland.
Arbetstider?
Arbetstiderna för kockar varierar mycket beroende på arbetsplats och arbetets karaktär. På en del arbetsplatser, som på restauranger och i hotell, kan kockarna arbeta sent på kvällen och kanske ända in på natten. Till exempel i kök i skolor och sjukhus kan arbetstiderna vara på dagen. Arbetstiderna för kockar kan vara oregelbundna och innehålla arbete på veckoslut, kvällar och helger.
Bransch och examen som uppgifterna i grenen baserar sig på:
Uppgifterna i den här grenen baserar sig på grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen. Examensbenämningen i grundexamen är kock.