501
Bagare-konditor / Final
Finalister
Sirpa Kiiski
Turun ammatti-instituutti
Maija Koskinen
Sasky koulutuskuntayhtymä
Jimi Kosonen
Turun ammatti-instituutti
Tessa Kuittinen
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Elli Lehtivaara
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
Inka-Maria Lindlof
Ylä-Savon ammattiopisto YSAO
Tilde Stråka
Optima
Erika Ukkonen
Etelä-Savon ammattiopisto Esedu
Tävlingsplats
Savon ammattiopisto, Savilahden kampus
Hehkukatu 1, Kuopio
Grenens tidtabell
Ti 9-16
ons 9-16
to 8-11:30 tidtabellen innehåller en halv timmes matpaus varje dag, på måndag får man bekanta sig med tävlingsområdet och klockslag meddelas senare
Material och maskiner
Meddelas i ett senare skede, tävlingen genomförs i en läroanstalts lokaler
Praktiska råd
Den studerande ska ta med arbetskläder + skor och anteckningsmaterial samt kalkylator
Domare
- Huvuddomare Tarja Hoikka, Sasky
- Esa Savolainen, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
- Mika Kaari, Pohjois-Karjalan koulukuntayhtymä, Riveria
- Jani Korhonen, F.K. Trube Oy
- Juliana Hokkanen, Esedu
- Veera Ahokas, Houkutus
- Johanna Räsänen, F.K. Trube Oy
- Outi Suopanki, Saimaan ammattiopisto Sampo
- Tarja Sjöfelt, Leipurin OY
Hållbar utveckling
De produkter som tillverkas i tävlingen används tillsammans med andra grenar eller säljs i butiken. I tävlingsprodukterna ska man redan i planeringsskedet beakta hur man kan undvika att spill uppstår och att råvarorna används mångsidigt (råvarurester kan användas i undervisningen). För råvarornas del har man beaktat lokalproducerad och ekologisk mat. Sorteringspunkter finns för allt avfall. Tävlingen genomförs i en skola som är en livscykelbyggnad. Maskiner och apparater finns till största delen på tävlingsplatsen och behöver inte särskilt anskaffas.
Tävlingssituationen genomförs rättvist och rejält. I god och ledig savolaxisk stämning hejar man på de tävlande och domarna.
I arbetsutrymmena uppmärksammar man andra som arbetar där. För upprätthållande av arbetshälsa finns det i utrymmena lämpliga redskap för stretching (t.ex. chinsstång)
Traditionsprodukter i kulturellt hållbar utveckling är mustikkakukko (blåbärstupp)/ lokalt producerade produkter.
Företagsamhet
De produkter som tillverkas i tävlingen används tillsammans med andra grenar eller säljs i butiken, produkterna har planerats tillsammans med företag. I produkterna ska man undvika att spill uppstår och råvarorna ska användas mångsidigt (beaktas i kriterierna). Tidtabellen för tävlingen uppmuntrar till en professionell arbetstakt. I planeringen av tävlingsprodukterna har en ansvarsfull bageriverksamhet beaktats.
Arbetssäkerhet
Vid bedömningen beaktas arbetssäkerhet t.ex. en trygg användning av maskiner och apparater och arbetskläderna ska uppfylla de kriterier som getts för dem. Arbetsolyckor förebyggs genom att lämna tillräckligt med utrymme för att arbeta och ha omsorg om faktorer som kan orsaka fara, domaren kan t.ex. anmärka om en tävlande springer i arbetslokalen och arbetsredskapen transporteras farligt från en plats till en annan (knivar), råvaror som faller ner på golvet ska genast avlägsnas när de upptäcks (fett). I utrymmet agerar man enligt gemensamt överenskomna spelregler.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/Eko-surdegsbröd
Tillverkning av 6 st. eko-surdegsbröd, råvikt 600g.
Recept med tillverkningsanvisningar ges på tävlingsplatsen.
20 p
Modul 2/Konditorns efterrätt, av typen tartelett
Tillverkning av 6 st. produkter av typen tartelett, av vilka två ställs fram som restaurangportioner.
Recept med tillverkningsanvisningar ges på tävlingsplatsen.
16 p
Modul 3/Tårta / bakelse
Tillverkning av 2 st. identiska fromagetårtor.
Recept med tillverkningsanvisningar ges på tävlingsplatsen.
20 p
Modul 4/Salt produkt som kavlas
Salt produkt som tillverkas av smördeg
Recept med tillverkningsanvisningar ges på tävlingsplatsen.
14 p
Modul 5/Konditors specialarbete choklad
Specialarbetet innehåller till största delen delar som enligt givna instruktioner ska tillverkas på tävlingsplatsen, men det har också delar där den tävlande får använda sin kreativitet och sitt färgsinne vid färdigbearbetningen av det.
20 p
Modul 6/Hållbar utveckling, företagsam verksamhet
5 p
Modul 7/Arbetshälsa och arbetssäkerhet
5 p