502
Kock / Semifinal
Tävlingstid
Onsdag 31.1.2024
Tävlingsplatser
Ammattiopisto Gradia
Taulumäentie 45
40101 JYVÄSKYLÄ
Omnia
Lakelankatu 1
02770 Espoo
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Kampus 3, Prinsessantien toimipaikka
Prinsessantie 2
00820 Helsinki
Turun ammatti- instituutti
Lemminkäisenkatu 18 D
20520 Turku
Semifinal-koordinaator
Tidtabell
Tävlingen genomförs kl. 8-16.
Material och utrustning
Arbetspunkt, skärbräden, städdukar, engångshandskar och avfallskärl för sortering av avfall reserveras åt alla tävlingspar av tävlingsarrangören. Dessutom finns de vanligaste små köksredskapen tillgängliga för användning. De maskiner och apparater som används är sådana modeller som vanligtvis används i restaurangkök. Kärl för framdukning av maten finns reserverade.
Praktiska anvisningar
Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:
- fotoförsett identitetsbevis
- en fullständig kockdräkt.
- De tävlande använder en dräkthelhet som förutsätts enligt livsmedelslagen och är godkänd av utbildningsanordnaren
- egna knivar och andra små handverktyg.
- temperaturmätare, batteridriven våg och stavmixer samt elvisp. Inga andra batteri- eller eldrivna arbetsredskap.
Övriga anvisningar
- De tävlande ska använda en kockhatt som tävlingsarrangören tillhandahåller.
- Om de tävlande vill får de ta med sig lite mellanmål.
- Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen. Följeslagaren har ansvar för att ta hand om apparaterna från tävlingens början ända till dess avslutning.
- Material som ska användas i planeringen ges på tävlingsplatsen
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet
Semifinalen hålls under en dag och samtidigt på alla tävlingsplatser. Tävlingsuppgiften är
att planera och tillreda en huvudrätt och efterrätt för sex (6) personer. Planeringen sker på semifinaldagen.
Bedömningen baserar sig på examensdelarna Tillredning av mat i portioner och À la carte-matlagning i Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen. Kraven på kunnande baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i examensgrunderna.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):
Modul 1/Planering
Bedömning
15 poäng
Modul 2/Tillredning och framdukning av produkter
Bedömning
30 poäng
Modul 3/Portionernas utseende, konsistens och smak
Bedömning
40 poäng
Modul 4/Ansvarsfull verksamhet
Bedömning
15 poäng