502

Kock / Semifinal

Tävlingstid

Onsdag 31.1.2024

Tävlingsplatser

Ammattiopisto Gradia
Taulumäentie 45
40101 JYVÄSKYLÄ

Omnia
Lakelankatu 1
02770 Espoo

Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Kampus 3, Prinsessantien toimipaikka
Prinsessantie 2
00820 Helsinki

Turun ammatti- instituutti
Lemminkäisenkatu 18 D
20520 Turku

Semifinal-koordinaator

Carina Heinonen

(också på svenska)

carina.heinonen@edu.turku.fi

040 162 8496

Riikka Mantila

(också på svenska)

riikka.mantila@edu.turku.fi

044 907 3074

Tidtabell

Tävlingen genomförs kl. 8-16.  

Material och utrustning

Arbetspunkt, skärbräden, städdukar, engångshandskar och avfallskärl för sortering av avfall reserveras åt alla tävlingspar av tävlingsarrangören. Dessutom finns de vanligaste små köksredskapen tillgängliga för användning.  De maskiner och apparater som används är sådana modeller som vanligtvis används i restaurangkök. Kärl för framdukning av maten finns reserverade. 

Praktiska anvisningar 

​​Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen: 

  • ​fotoförsett identitetsbevis 
  • ​en fullständig kockdräkt.  
  • ​De tävlande använder en dräkthelhet som förutsätts enligt livsmedelslagen och är godkänd av  utbildningsanordnaren  
  • ​egna knivar och andra små handverktyg.  
  • ​temperaturmätare, batteridriven våg och stavmixer samt elvisp. Inga andra batteri- eller eldrivna arbetsredskap.  

​Övriga anvisningar 

  • ​De tävlande ska använda en kockhatt som tävlingsarrangören tillhandahåller. 
  • ​Om de tävlande vill får de ta med sig lite mellanmål. 
  • ​Det är förbjudet att använda mobiltelefon eller andra mobila enheter under tävlingen. Följeslagaren har ansvar för att ta hand om apparaterna från tävlingens början ända till dess avslutning. 
  • ​Material som ska användas i planeringen ges på tävlingsplatsen  

Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen som helhet

Semifinalen hålls under en dag och samtidigt på alla tävlingsplatser. Tävlingsuppgiften är 

att planera och tillreda en huvudrätt och efterrätt för sex (6) personer. Planeringen sker på semifinaldagen. 

Bedömningen baserar sig på examensdelarna Tillredning av mat i portioner och À la carte-matlagning i Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen. Kraven på kunnande baserar sig på kravnivån berömliga (B5) i examensgrunderna. 

Uppgiftens moduler och bedömningskriterier

Preliminär moduluppbyggnad i semifinaluppgiften (ändringar kan komma):

Modul 1/Planering

Bedömning

15 poäng 

Modul 2/Tillredning och framdukning av produkter

Bedömning

30 poäng 

Modul 3/Portionernas utseende, konsistens och smak

Bedömning

40 poäng 

Modul 4/Ansvarsfull verksamhet

Bedömning

15 poäng 

Grenens samarbetspartners

Evenemangets huvudsamarbetspartners