504
Servitör / Final
Finalister
Minna Jokiranta
Gradia
Onni Lehtonen
Turun ammatti-instituutti
Aapo Lönnqvist
Perho liiketalousopisto
Peppi Pitkämäki
Hyria
Venla Pyyhtiä
Hyria
Sofia Vihavainen
Ammattiopisto Samiedu
Pinja Ylitapio
Koulutuskuntayhtymä OSAO
Tävlingsplats
Kuopio-halli
Opistotie 4, Kuopio
Tävlingsuppgifter
Under tävlingstiden arbetar servitörerna med kundbetjäningsuppgifter i restauranger som verkar enligt olika affärsidéer. Hen kan iordningsställa kundutrymmen samt presentera, sälja och servera produkter och tjänster åt kunder genom att använda olika serveringstekniker. Hen kan beakta enskilda kunder och kundgrupper samt samarbeta med kökspersonalen och andra servitörer. Servitören betjänar inhemska och internationella kunder, agerar på ett ansvarsfullt sätt och kan aktivt beakta olika kunders behov. I sitt arbete kan servitören iaktta utskänknings- och hygienbestämmelserna samt beakta verksamhetsprinciperna för hållbar utveckling, företagsamhet och ett arbetssäkert utförande av arbete. Yrkeskunnandet bedöms också i specialuppgifter.
Bedömningen består av kvantitativa och kvalitativa föremål för bedömning. I servitörsgrenen kan man som helhet få totalt 100 poäng.
Grenens tidtabell
Uppgiftsmodulernas omfattning och tävlingstid.
Tisdag 21.5. kl. 8.30- 17, Kafeteria och Cocktail-bar
Onsdag 22.5. kl. 8 – 17, Fine Dining
Torsdag 23.5. kl. 8 – 12, Specialuppgifter
Material och maskiner
Material, utrustning, arbetsskeden och grenområde.
Kundbord och -stolar, i Cocktail-baren bord utan sittplatser
Bordsdukar och tygservetter
Sidobord och serveringsvagnar
Tallrikar, bestick och glas samt kaffe- och tekoppar
Serveringskärl och -bestick, soppskålar, serveringsfat
Flamberingsbrännare: flamberingspanna
Bordsdekorationer: ljus
Barutrustning och -glas
Utrustning för tillverkning av bryggkaffe och infusionsté
Alla arbetsdräkter som behövs i tävlingarna kan hämtas från närmaste Image Wear butik,
vid en tidpunkt som särskilt meddelas.
Praktiska råd
Den tävlande ska ta med sig egna arbetsredskap:
vinkorköppnare, anteckningsblock, penna, serveringshandskar, bordsskrapa/smulskrapa och tändstickor.
Domare
- Huvuddomare Markku Häiväläinen, Perho
- Minka Jaaranen, Riveria
- Ursula Korhonen, Tredu
- Heikki Tuovinen, Omnia
- Sanna Laakso, PeeÄssä
- Antti Talvinen, Ravintolamestarit
- Laura Tikkanen, Kummisetä
- Ari Jokela, Suomen Alkoholitukku
- Teemu Kurikka, Lapland Hotels
- Alma Syrjänen, Eezy
- Mirja Korhonen, Ravintolamestarit
- Tom Stenfors, Suomen Alkoholitukku
Hållbar utveckling
Vi dra nytta av närproducenter vid planering och genomförande av menyn och dryckesblandningarna. Maten som erbjuds kunderna är så långt som möjligt ansvarsfullt lokalproducerad mat Dukarna och servetterna som används i tävlingsuppgiften är av tyg och kan återanvändas. Socialt hållbar utveckling beaktas i kaffe- och téprodukterna. Vi samarbetar och drar nytta av produkter som producerats i andra tävlingsgrenar (bagare och florist). Avfall sorteras på rätt sätt. Dekorationer lånas av samarbetspartners. I föremålen för bedömning beaktas hållbar utveckling.
Företagsamhet
I tävlingsuppgifterna ingår en företagarinriktad verksamhet bl.a. tilläggsförsäljning. I föremålen för bedömning beaktas en företagarinriktad verksamhet.
Arbetssäkerhet
På grenområdet har vi en brandsäker mässmatta som också är arbetssäker. I bedömningskriterierna beaktas ergonomin, bl.a. hur man bär kärl, rör sig på området och beaktar de andra tävlande.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/Kafeteria
18 p
Modul 2/Coctail-bar
23 p
Modul 3/Fine dining
43 p
Modul 4/Specialuppgifter
16 p