312
Turism / Final
Finalister
Ella Brosseau
Lapin koulutuskeskus REDU
Mikaela Inkerö
Lapin koulutuskeskus REDU
Saana Eskelinen
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Sina Järvilehto
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
Daranee Saeli
Luksia
Vanessa Havulahti
Luksia
Erika Taavitsainen
Turun ammatti-instituutti
Olivia Hiltunen
Turun ammatti-instituutti
Hilda Majava
Keuda
Juulia Lehtelä
Keuda
Saara Rummukainen
Riveria
Sallamari Leskinen
Riveria
Aisha Onyehide
Savon ammattiopisto
Marilla Lyyra
Savon ammattiopisto
Anna Wackström
Perho liiketalousopisto
Jenosan Suomela
Perho liiketalousopisto
Tävlingsplats
Kuopio-halli
Opistotie 4, Kuopio
Tävlingsuppgifter
Allmän beskrivning av tävlingsuppgiften och bedömningen.
Tävlingsuppgifterna i den här grenen baserar sig på kravnivån berömliga i grundexamen inom turismbranschen. I uppgiften bedöms kunnande i kompetensområdena för reseexpert, receptionist och producent av turismservice. Tävlingen är en partävling.
Uppgifterna bygger på uppgifter i Mästare under tidigare år. Finaluppgiften kan ändras med 30 %.
I poängbedömningen används CIS-poängberäkningssystemet där maxpoängen i en gren är 100 poäng.
I tävlingsuppgifterna beaktas Mästare-tävlingens gemensamma teman: företagsamhet, hållbar utveckling, arbetshälsa och arbetssäkerhet.
Tävlingsprestationerna bedöms dagligen. Om en tävlande äventyrar säkerheten för sig själv eller andra, kan tävlingsprestationen avbrytas.
Tävlingsuppgifterna som helhet bedöms på skalan 0–100 p. Bedömningen baserar sig på kraven på yrkesskicklighet och bedömningskriterierna (B5) i examensgrunderna för grundexamen inom turismbranschen. Bedömningen av tävlingsuppgifterna är kvantitativ och kvalitativ.
Grenens tidtabell
Modul 1/Försäljning av resetjänster
Tid för uppgiften: 5 h
Poäng: 30 p.
Modul 2/Genomförande av turisttjänster
Tid för uppgiften: 5 h
Poäng: 30 p.
Modul 3/Receptionsservice på ett hotell
Tid för uppgiften: 5 h
Poäng: 30 p.
Modul 4/Kundbetjäning inom turismbranschen
Tid för uppgiften: 2 h
Poäng: 10 p.
Material och maskiner
Material, utrustning, arbetsskeden och grenområde i tävlingen
Den tävlande ska bestyrka sin identitet. Inga egna redskap eller anordningar får tas med eller användas i tävlingen.
I tävlingen används följande material och apparater, som finns på grenområdet under tävlingsdagarna:
- De tävlande får använda två bärbara datorer/par.
- Datorerna har operativsystem, internetuppkoppling och webbläsare samt Microsoft Office-programpaket.
- anteckningsredskap
- Material och utrustning som behövs i receptionsservice på ett hotell.
- Material och utrustning som behövs för genomförande av turisttjänster.
Den tävlande ska ta med sig följande tillbehör och arbetsredskap till tävlingsplatsen:
- fotoförsett identitetsbevis
- arbetsdräkt som läroanstalten godkänner
Praktiska råd
Vad den tävlande ska ta med sig till tävlingsplatsen.
Arbetsdräkt som läroanstalten godkänner.
Domare
- Huvuddomare Hannele Komi-Pelkonen, Salpaus
- Maria Kursu, Osao
- Leena Korpi, Sedu
- Jarmo Kuosmanen, Gradia
- Miia Ruotsalainen, Scandic
- Tiia Reinikainen, Original Sokos Hotel Puijonsarvi
- Milja Myllymäki, AhlmanEdu
- Matti Kuosmanen, Omnia
- Henna Räikkönen, Gradia
- Pia Ruoho, TAI
Hållbar utveckling
Bedömningsföremål i tävlingsuppgiften är också att agera enligt ett hållbart och ansvarsfullt verksamhetssätt
Företagsamhet
På grenområdet ger man synlighet åt samarbetspartners. De tävlande i finalen sporras i ett företagsamt verksamhetssätt med hjälp av uppgifterna.
Arbetssäkerhet
På grenområdet finns förstahjälputrustning. De tävlande introduceras i en säker verksamhet på grenområdet. Arbetssäkerheten beaktas i tävlingsuppgifterna.
Uppgiftens moduler och bedömningskriterier
Modul 1/Försäljning av resetjänster
Tid för uppgiften: 5 h
Poäng: 30 p.
Modul 2/Genomförande av turisttjänster
Tid för uppgiften: 5 h
Poäng: 30 p.
Modul 3/Receptionsservice på ett hotell
Tid för uppgiften: 5 h
Poäng: 30 p.
Modul 4/Kundbetjäning inom turismbranschen
Tid för uppgiften: 2 h
Poäng: 10 p.